AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema nikakvih naznaka da će “Etihad” da se povuče iz ugovora sa “Er Srbijom”.

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije u svakodnevnom kontaktu sa svim partnerima, pa samim tim i sa “Etihadom”, koji, kako je podsetila, ima 49 odsto udela u vlasništvu nacionalne avio-kompanije.

- Mi nemamo apsolutno nikakve naznake da će 'Etihad' da izađe iz ugovora sa 'Er Srbijom', koja dobro posluje - rekla je premijerka novinarima u Kruševcu.

Ona je naznačila da “Er Srbija” ima ozbiljno dobre rezultate koji se odražavaju i na poslovanje beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla”, koji je , kako je ukazala, prošle godine prvi put u istoriji imao više od pet miliona putnika.

To je, podvukla je Brnabić, pomoglo da država sklopi odličan posao sa francuskom kompanijom “Vansi”, o koncesciji za Aerodrom i da za tu koncesiju dobije vise od 1,5 milijardi evra u narednih 25 godina, kada se ta vazdušna luka vraća na upravljanje građanima Srbije.

- 'Er Srbija' je odlična kompanija, zadovoljni smo kako posluje, jer ima pozitivne rezultate koji se prelivaju na ukupnu ekonomiju Srbije, a pre svega beogradskoh Aerodroma, koji bez nje danas ne bi ovoliko vredeo i poslovao - rekla je premijerka.

Na pitanje da li bi ona kao menadžerka ocenila da je država “dobro prošla” tokom osam meseci od potpisivanja ugovora JAT-a i Etihada do trenutka kada je Etihad stekao vlasništvo od 49 odsto “Er Srbije”, Brnabić je rekla:

Mislim da je krajnje neozbiljno da mene pitate za takve stavari koje se tiču menadžmenta jedne avio-kompanije".

- Nisam menadžer avio-kompanije, niti sam bila. Stvarno ne mogu da komentarišem da li je taj ugovor bio dobar ili ne. 'Er Srbija' odlično posluje, zadovoljni smo partnerstvom sa UAE i sa 'Etihadom' - odgovorila je premijerka.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da neće podržati povlačenje nacrta zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja iz javne rasprave, jer smatra da je upravo javna rasprava demokratski institut tokom kojeg se daju komentari i preporuke za unapređenje zakonskog predloga.

Foto: Tanjug

Brnabić je na pitanje da li će vlada povući Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, što je zahtev 60 organizacija civilnog sektora i medija, kao i Poverenika Rodoljuba Šabića, odgovorila da to neće učiniti.

- Ne mogu da verujem da u Srbiji napravite nacrt zakona, zatim krene javna rasprava, nekome se taj nacrt ne sviđa na javnoj raspravi i onda se traži povlačenje zakona. Institut javne rasprave postoji da bi se dali komentari, a onda se sačeka da se vidi da li će neko da ih usvoji ili neće i onda reagujete, ukoliko se najveći broj komentara ne usvoji - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da joj se čini da u Srbiji javna rasprava počinje da postoji samo zato da bi se nešto dalo na javnu raspravu, a onda da bi se u toj raspravi reklo - molim vas, povucite taj nacrt.

Brnabić je istakla da je demokratska praksa da se tokom javne rasprave daju komentari na osnovu kojih bi se zakoni unapredili.

- To je demokratska praksa. Nije demokratska praksa da ako se nekome ne sviđa, traži da se nacrt zakona povuče - podvukla je premijerka.

Ona nije mogla da kaže da li je Poverenik učestvovao u Radnoj grupi za izradu tog nacrta, ali da zna da on ne želi da učestvuje u radnim grupama, što, prema njenom mišljenju, nije pravi demokratski princip.

Foto: Tanjug

Premijerka je navela da je tokom izrade Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Poverenik dao “gotov” nacrt zakona Ministarstvu pravde da ga ono uputi u proceduru usvajanja na vladi, što nije prihvaćeno.

- Postoji radna grupa i molimo vas, sedite u radnu grupu, pomozite nam vašim znjanjem i stručnošću da napravimo adekvatan nacrt zkaona koji će ići u javnu raspravu. Poverenik je tada odgovorio da oni ne žele da učestvuju u radnoj grupi - rekla je Brnabić.

Ona je ponovila da nije demorkatski princip da se kaže - ja ne mogu da učestvujem u izradi nacrta zakona i u radnoj grupi, jer sam nezavisna institucija, ali mogu kao nezavisna institucija da vam dam “gotov” nacrt zakona, koji vi samo treba da usvojite.

- To nema nikakvog smisla - zaključila je Brnabić.

#Aerodrom

#Ana Brnabić

#Er Srbija

#Kruševac

'