AKTUELNO

U pet opština u Srbiji počelo je da radi 46 popisivača, koji obilaze kuće i stanove građana i proveravaju da li se realno stanje imovine na terenu slaže sa brojem kvadrata navedenim u poreskoj prijavi.

- Radimo sa 45 lokalnih samouprava po celoj Srbiji i ukupno smo obezbedili 325 popisivača. Plan je da tokom ovog i početkom narednog meseca većina njih i bude na terenu. Cilj našeg programa je da se unaprede baze podataka o nekretninama i proširi obuhvat poreza na imovinu - rekao je agenciji Beta Aleksander Grunauer, šef švajcarskog projekta "Reforma poreza na imovinu".

On je dodao da su popisivači angažovani na šest meseci, ali da je opštinama ostavljeno da same odluče u kom periodu će oni raditi, dinamiku posla, odnosno da li će to biti u kontinuitetu ili će praviti pauze. Kompletne troškove njihovog angažovanja platiće program "Reforma poreza na imovinu".

- Opštine su same birale ljude koje će zaposliti kao popisivače. Naš uslov je bio da budu sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje - objasnio je Grunauer.

Popisivači su trenutno angažovani u Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Svilajncu, Trsteniku i Vrnjačkoj Banji, dok bi u Somboru, Vlasotincu i Vranju prvi popisivači uskoro trebalo da budu na terenu.

- U Požarevcu, na primer, znaju da im nije popisano između 20 i 25% objekata i to će sada pokušati da popišu. U Vrnjačkoj Banji su stavili fokus na užu gradsku zonu, jer se tamo često grade novi objekti, dok će popisivači u Svilajncu kombinovati grad i okolna seoska naselja - rekao je Grunauer.

On je istakao da je već sada izvesno da će jedan broj opština popisivače iskoristiti i za administrativne poslove u lokalnim poreskim administracijama.

Program "Reforma poreza na imovinu" vredan je 6 miliona švajcarskih franaka i u potpunosti ga finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC. Za pet najuspešnijih opština obezbeđen je i nagradni fond od milion franaka, koji finansira Vlada Švajcarske.

Projekat se realizuje kroz saradnju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija i Stalne konferencije gradova i opština.

#Imovina

#Srbija

'