AKTUELNO

Srbija je formiranjem Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije postala prva zemlja u regionu koja je omogućila pravno i institucionalno okruženje, u kojem je kreiranje digitalne ekonomije postavljeno kao najveći prioritet, istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Srbija je odlučna da redizajnira svoje puteve napretka kroz razvijanje mnogih novih inicijativa, uključujući našu posvećenost da primenimo digitalnu transformaciju kada je reč o digitalnoj ekonomiji, što je jedan od prioritetnih strateških ciljeva vlade - navela je Brnabić u pismu koje je uputila generalnom sekretaru Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) UN Hualin-u Džao-u, u koje je Tanjug imao uvid.

Ona je podsetila da je srpska vlada usvojila uredbu o formiranju Kancelarije, koja konsoliduje državne IT resurse, obezbeđuje povezanost različitih informacionih sistema i obezbeđuje snažnu podršku i osnovu za razvoj elektornske uprave Srbije.

Kancelarija za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije našla se u najužem krugu kandidata za nagradu koju će sutra u Ženevi dodeliti Svetski samit o informacionom društvu (WSIS), a Brnabić je ukazala da je Srbija posvećena jacanju uloge vlade u daljoj promociji informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) i saradnji s ITU u cilju boljeg povezivanja sveta.

Ovaj samit i dodelu nagrada zajednicki organizuju ITU, UNESCO, UNDP i UNCTAD, a Kancelarija za IT i eUpravu je ranije saopštila da se našla među 90 najboljih, u oštroj konkurenciji ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija i organizacija civilnog društva iz celog sveta.

Nominovana je u kategoriji stvaranja dobrog okruženja za razvoj informacionog društva i trenutno je peta po broju osvojenih glasova, od ukupno milion pristiglih preko interneta.

Predstavnici Kancelarije za IT i eUpravu prisustvovace sutra svecanom proglašenju pobednika na Forumu WSIS u Ženevi.

Pročitajte još: Hasanov: Azerbejdžanske firme zainteresovane za Srbiju

#Ana Brnabić

#Ekonomija

#Srbija

'