AKTUELNO

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević danas obeležavaju 39 godina skladnog braka.

Sudbonosni susret dogodio se 1984. godine u Vašingtonu, a nedugo zatim stali su pred oltar.

Na venčanju koje je organizovano 1985. godine u Londonu, kum je bio grčki kralj Konstantin, a stari svat kraljević Tomislav, rođeni stric princa Aleksandra.

Foto: Privatna arhiva

Zahvaljujući retkim fotografijama koje su dospele u javnost imali smo prilike da vidimo kako su mladenci izgledali na ovaj poseban dan. Princ je nosio tamno odelo sa roze ružom u reveru, dok je mlada imala belu prozirnu haljinu i bisere oko vrata.

Svadbena torta, na kojoj su zajedno isekli prvo parče, bila je visoka četiri sprata, dok je prostor oko njih bio ispunjen bogatim cvetnim aranžmanima.

Jedno vreme su živeli u Vašingtonu, zatim u Londonu, da bi im od 2001. godine Kraljevski dvor u Beogradu postao trajna adresa.

- Verujem u sudbinu. Verujem da mi je Bog podario poklon – mog supruga, Aleksandra. Imati ovakav poklon je dragoceno. Imati supruga sa kojim ćete se slagati i provesti životni vek – to je veoma dragoceno i veoma važno. Kada stupite u bračnu zajednicu potrebno je da date svoj doprinos, da upotpunjujete svog partnera. Mnogi prave grešku nastojeći da promene ono što imaju, umesto da ga usavršavaju - izjavila je princeza Katarina pre neku godinu, odgovarajući na pitanje šta bi poručila mladim parovima koji planiraju brak i porodicu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Svaka ljubavna priča je posebna, jedinstvena i lepa. Život nije odredište, već putovanje, a mi smo započeli naše putovanje obećavši da ćemo ispuniti snove jedno drugom, jer svaki brak je zajednica i timski rad. Zajedno smo postigli nemoguće. Proveli smo poslednjih 39 godina jačajući jedno drugo, odgajajući decu, prebrodili oluje, voleli svoju decu, unuke i praunuke, pružali zagrljaj utehe u trenucima tuge, pomagali jedno drugom u vremenima bolesti, slavili zajedno u vremenima radosti, a najviše od svega, blagosloveni smo da svoju ljubav i trud podelimo sa Srbijom i našim narodom, zemljom koju volimo i koja je toliko zaslužna za ljubav, dobro zdravlje i blagostanje.

Stvorili smo mnogo divnih uspomena i zajedno se suočavali sa izazovima.

Radujemo se još lepšim godinama koje su pred nama, pomažući narodu Srbije i zajednički radeći za bolju budućnost svih - naveli su u zajedničkom saopštenju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Uzajamno poštovanje i poverenje, kao i zajednički napori da kroz različite humanitarne aktivnosti pomognu ljudima u Srbiji, učvrstili su njihovu ljubav. Kao najveću vrednost u njihovom braku princ Aleksandar i princeza Katarina ističu ljubav i uzajamno poštovanje, naglašavajući da uživaju da provode vreme i rade zajedno, a svojim najvećim bračnim dostignućima smatraju zajedničko podizanje dece i povratak u otadžbinu, kao i činjenicu da je njihova ljubav danas jednako jaka kao što je bila i na početku veze.

Katarina iz prethodnog braka ima dvoje dece, Dejvida i Alison, dok je princ Aleksandar otac tri sina - Petra, Filipa i Aleksandra.

Autor: Iva Besarabić