AKTUELNO

Značenje principa teritorijalnog integriteta je da su granice nepovredive. To važi za sve zemlje ili ne važi ni za jednu. Priznanjem tzv. Kosova SAD i ostale zemlje koje su agresijom na Srbiju ubile međunarodno pravo pokrenule su procese koji su nezaustavljivi i za koje niko ne može reći gde će se iskazati, poručio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin.

- Naoružavati tzv. Vojsku Kosova i govoriti o miru je kao pustiti zmiju u kolevku i pričati o ekologiji, baš kao što se ne može pozivati na Dejton a pretiti ukidanjem RS ili glasati za rezoluciju o Srebrenici i tvrditi da nije usmerena protiv Srba. Srbija ne učestvuje u naoružavanju ni jedne sukobljene strane u Ukrajini, gospodin O'Brajen to zna, i zato njegov pakosni pokušaj svađanja Srbije sa Rusijom ne može da uspe - izjavio je Vulin komentarišući izjavu pomoćnika državnog sekretara SAD Džejmsa O'Brajana da su saradnja i podrška Ukrajini od životnog značaja jer Ukrajina brani osnovni princip teritorijalnog integriteta i pozdravlja ono što Srbija radi čineći svoje oružje dostupnim čime pomaže Ukrajini da odbrani suštinski princip međunarodnog prava.

- Ukoliko se bilo šta od srpskog oružja nađe na bojištu to je kršenje svake međunarodne procedure kojom se garantuje da će oružje završiti tamo gde je ugovorom predviđeno, a ni jednim ugovorom nije predviđena Ukrajina. Srbija je da bi sprečila zloupotrebe uvela i obavezu kupca da garantuje da bez saglasnosti Srbije neće biti ustupanja ili preprodaje oružja trećim stranama. Srbija je izabrala da vodi samostalnu politiku i politiku vojne neutralnosti i gospodin O'Brajan nema prava da tumači šta smo mi izabrali a posebno ne da govori u ime Srbije. Ima na Balkanu dovoljno zemalja koje mu to dopuštaju, Srbija nije jedna od njih - poručio je potpredsednik Vlade RS Vulin.

Autor: Aleksandra Aras