Semenke lubenice u našim krajevima se uglavnom bacaju, dok su, recimo, na Tajlandu vrlo cenjene i važan su prehrambeni proizvod. Ljudi ih tamo rado jedu, ali ih i izvoze širom sveta – sveže, sušene ili u obliku praha.
Na primer, vrećica sa nešto više od 100 grama osušenih i usitnjenih semenki za čaj na Amazonu se prodaje za 13 dolara.
Da bi iskoristili njihove blagodeti za zdravlje i lepotu, nije ih dovoljno samo progutati cele dok jedete lubenicu, jer će tako samo proći kroz probavni sistem bez da se iskoriste njihove dobrobiti. Važno ih je usitniti ili izgristi i tako pojesti.
Možete ih samleti u prah koji se kasnije dodaje jelima, sokovima… Ili, ispeći na tiganju i tako grickati. Ako ih osušite i usitnite, dobićete odličan čaj.
Evo zašto ih je dobro jesti:
Sadrže važne aminokiseline
U njima se nalaze arginin, lizin, glutaminska kiselina, triptofan i druge važne aminokiseline koje naše telo ne može da proizvede samo. One su važne, recimo arginin poboljšava rad metabolizma i pospešuje seksualno zdravlje kao i zdravlje srca.
Bogate su magnezijumom, likopenom…
Sto grama semenki lubenice sadrži 139 posto preporučenih dnevnih potreba (RDA) za magnezijumom. To je mineral važan za mnoge stvari, između ostalog za zdravlje kardiovaskularnog sistema i normalizaciju krvnog pritiska.
Likopen je važan antioksidans kojima semenke lubenice, takođe, obiluju. Dobar je za zdravlje srca i za mušku plodnost. U njima je i mnogo vitamina B skupine kao što su niacin, folat, pantotenska kiselina, tiamin i riboflavin.
Odlične su za lepu kožu i kosu
Grickanje ovih semenki poboljšaće izgled vaše kože koja će postati sjajnija, izgledaće zdravije i sporije će stariti. U njima ima masnih kiselina koje imaju sposobnost hidratacije, učvršćivanja i omekšavanja kože i štite je od akni i drugih kožnih problema.
Od njih će vam zablistati i kosa – postaće zdravija, jača i sjajnija. Semenke lubenice sadrže i bakar koji pomaže u proizvodnji melanina, pigmenta zaduženog za boju kože i kose, prenosi stethnews.com.
Recept za zdravi napitak
U litru vode prokuvajte 30-tak koštica, oko deset minuta. Ohladite, procedite i pijte tu tečnost. Ovaj napitak je dobar u obrani tela od bakterija i za čišćenje bubrega od kamenca i peska.
Napravite zdrave grickalice
Najpre ih osušite pa pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi. Povremeno dodajte malo vode u kojoj ste rastopili so. Ovako pripremljene koštice su vrlo ukusne grickalice.
Zdrav je i beli deo lubenice
U belom delu lubenice, koji se nalazi uz samu koru i najčešće završi u smeću, nalazi se obilje vitamina B6, C, A, magnezijuma, cinka i kalijuma. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih sudova, prenosi 24sata.hr.
Autor: Dalibor Stankov