AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i švedski ambasador u Srbiji Jan Lundvin posetili su švedsku kompaniju Verisek, čiji se glavni istraživački i razvojni centar Verisek Labs nalazi u Beogradu.

- Mladi srpski inženjeri ovde kreiraju inovacije i digitalna rešenja koja se primenjuju u celom svetu. Švedska kompanija Verisek ima svoje kancelarije u Velikoj Britaniji, Norveškoj, Španiji, Dubaiju, čak i u Meksiku, ali njen glavni digitalni proizvod, platforma Freja, razvija se u Beogradu i na tome radi preko 40 mladih srpskih inženjera - izjavio je prilikom posete Popović.

On je istakao da će Vlada Republike Srbije dati najveće moguće podsticaje svim stanim kompanijama koje, poput švedskog Veriseka, žele da otvore svoje razvojne i istraživačke centre u Srbiji.

Ministar je najavio i podršku razvoju ženskog inovacionog preduzetništva u Srbiji, navodeći kao dobar primer razvojni centar Verisek Labs, u kome radi jednak broj žena i muškaraca inženjera.

- To je pokazatelj da žene zauzimaju značajno mesto u našoj inovacionoj i tehnološkoj zajednici. Deo vizije Vlade Srbije i mog kabineta jeste da podstaknemo što veći broj žena, da svoje inovacione ideje iznesu na tržište i pretvore ih u profit i nova radna mesta - poručio je Popović.

Švedski ambadsor je istakao da postoje veliki potencijali za saradnju Srbije i Švedske u oblasti inovacija i ženskog preduzetništva.

Foto: Vlada Srbije

- Švedska uči od Srbije, jer ni kod nas čak ne postoji takva situacija da u kompanijama iz ove oblasti radi jednak broj žena i muškaraca - rekao je Lundvin.

Srpski istraživački tim Verisek Labsa izumeo je Freja proizvodni paket za autorizaciju i zaštitu digitalnog identiteta. Ovaj paket je lider na tržištu Velike Britanije i služi za zaštitu informaciono tehnoloških podataka u javnom sektoru, kao i za Vlade i kompanije u mnogim drugim državama.

#Kompanija

#Nenad Popović

#Švedska

'