Kako nalažu stari pravoslavni običaji, domaćice širom Srbije ofarbale su jaja za najradosniji hrišćanski praznik. Uskrs je vreme kada jaja jedemo u većim kočinima nego inače, a mnogi se pitaju koja količina je dovoljna.
Jaja jesu jedna od idealnih namirnica jer spadaju u grupu biološki vrednih proteina, ali to znači da možemo da preteramo sa unosom.
"Dva jaja dnevno bi bila idealna količina koja može da se pojede u toku dana. Misli se na dva cela jaja, dok količina belanceta može da bude veća. Količina od 2 jaja tokom dana bi bila bezbedna za zdravu osobu, ali posebnu pažnju treba da obrate osobe koje imaju povišen holesterol u krvi i ljudi koji imaju problem sa žučnom kesom", rekla je za RINU Jelena Matković magistar farmacije i nutricionista dijetetičar iz Čačka i dodala:
"Žumance je bogato mastima i holesterolom, i unos čak i jednog celog jaja, žumanceta, može da pogorša stanje kod ljudi sa kamenom u žučnoj kesi. Najbolji savet za njih bi bio da konzumiraju samo belance, a da žumance izbegavaju", rekla je Jelena Matković i istakla da bi kuvana jaja trebalo čuvati u frižideru, a na taj način mogu da se konzumiraju sedam dana.
Belanca je najbolje iskoristiti za salate, u kombinaciji sa sirom, povrćem i mesom. Ono što je takođe aktuelno pitanje, jeste kako sa višenedeljnog posta preći na dosta jaču i mrsnu hranu. "Prelazak na mrsnu hranu treba da bude postepen i umeren da ne bi došlo do lošeg varenja, nadimanja i mučnine. Preporuka je da se unose manje količine hrane rasporedjene u tri do pet obroka. Najbolje bi bilo da razmak između obroka bude 3 i po do 4 sata. Savetuje se da se unosi dovoljno tečnosti, prvenstveno negazirana voda u količini oko 2 litra dnevno. Gazirane napitke i alkohol ograničiti i biti umeren u njihovoj konzumaciji", rekla je Jelena.
Osobe bez zdravstvenih problema i viška kilograma mogu sebi da daju oduška i da se malo više opuste tokom praznika, ali da ne zaborave na umerenost u jelu i piću. Preporuka je da obroci budu potpuni i da se između obroka ne gricka ništa. Kolače i torte bi trebalo jesti umereno i obavezno napraviti pauzu između slanih i slatkih jela.
"Pre jela bi najbolje bilo popiti limunadu, a između obroka piti dovoljno negazirane vode. Dobar način da sprečimo prejedanje je da pravilno kombinujemo namirnice, pa tako uz meso i jaja uključiti svežu salatu ili kuvano povrće kao prilog. Ukoliko imate uslove, bilo bi poželjno da prošetate bar 20 minuta nakon obroka. Šetnja ili neka druga fizička aktivnost mogu da smanje potrebu za hranom i olakšaju varenje", rekla je nutricionistkinja.