AKTUELNO

Iran je pre dve noći uputio više od 300 projektila i dronova ka Izraelu u znak najavljene odmazde za smrtonosni napad na njegov konzulat u Damasku, glavnom gradu Sirije.

Napad Irana na Izrael je prvi direktan udar, mada dve zemlje godinama vode rat u senci. Inače, ove dve zemlje u neprijateljskim odnosima su od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, kada su novi lideri Irana zauzeli snažan antiizraelski stav.

Iran ne priznaje Izraelu pravo na postojanje i poziva na brisanje ove države, a Izrael smatra da Iran predstavlja pretnju postojanju ove države, s obzirom na potencijal Irana da napravi nuklearno oružje. Jedan od razloga je i taj što Iran podržava Hamas i Hezbolah.

Činjenice:

Iran lansirao više od 350 dronova i projektila na IzraelSirene se oglašavaju širom Izraela

SAD i Velika Britanija se direktno angažuju u odbrani IzraelaZemlje u regionu zatvorile svoje vazdušne prostore

Lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana na Izrael

Jordan proglasio vanredno stanje zbog napada Irana na Izrael

Sastanak izraelskog ratnog kabineta završen bez odluke o odgovoru na napad Iran

Iz časa u čas:

7.26 Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta punih razmera. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je istakao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

"Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je on.

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

Foto: Pixabay.com

06.29 Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

"Savet bezbednosti mora da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora", rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", prenosi Glas Amerike.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala.

Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

"Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svetski", upozorio je Erdan.

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada na diplomatsku misiju Irana u Damasku.

06.00 Indija pozvala Iran da oslobodi 17 članova posade Indija je pozvala Iran da oslobodi 17 indijskih članova posade na brodu koji je Iran zaplijenio u subotu.

Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je da je razgovarao sa svojim iranskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir Abdollahianom, i "istaknuo oslobađanje 17 indijskih članova posade broda MSC Aries".

Prema philippinskom Ministarstvu za migracijske radnike, na brodu se nalazilo i četiri filipinska mornara.

Ministarstvo je izjavilo da radi s vladom, vlasnikom broda i operatorom kako bi oslobodilo zarobljene pomorce.

Foto: Tanjug AP/Efrem Lukatsky

U subotu su iranski Revolucionarni gardisti zaplijenili brod povezan s Izraelom u operaciji helikopterom blizu Ormoškog tjesnaca, izvijestila je iranska novinska agencija IRNA.

Mediterranean Shipping Company (MSC) izvijestila je da je na brodu bilo 25 članova posade.

03.48 Blinken razgovarao sa kolegama iz više zemalja o deeskalaciji

Savezničke strane su se složile da je osuđivanje napada Irana najvažnije i da treba sprečiti dalju eskalaciju, prema izveštaju američkog State Departmenta.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je prethodno razgovarao telefonom sa svojim kolegama iz Turske, Egipta, Jordana i Saudijske Arabije, gde je naglasio važnost izbegavanja eskalacije na Bliskom istoku i potrebu za "koordiniranom diplomatskom reakcijom".

01.45 Američke snage presrele više od 80 dronova

Američke snage presrele su više od 80 jednosmernih napadačkih dronova i najmanje šest balističkih raketa iz Irana i Jemena tokom napada na Izrael, prema saopštenju Centralne komande.

Operacija je uključivala uništavanje balističke rakete na vozilu za lansiranje i sedam dronova na zemlji u područjima Jemena pod kontrolom Huta, koje podržava Iran, saopštio je CENTCOM.

"Dalje neviđeno, zloćudno i bezobzirno ponašanje Irana ugrožava regionalnu stabilnost i sigurnost američkih i koalicionih snaga", dodalo je saopštenje.