AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak nove turske kompanije u Kraljevo, sa investicijom od 35 miliona evra i 2500 novih radnih mesta.

Vučić se u Istanbulu sastao sa biznismenom i vlasnikom "Taj grupe", Mesudom Toprakom, koja dolazi u Kraljevo i do kraja septembra će početi sa radom.

Predsednik Srbije rekao je da će u fokusu razgovora imati sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom biti dalje unapređenje ekonomskih i političkih odnosa i dolazak novih turskih investitora u našu zemlju.

- To je izvanredna vest za Kraljevo i za celu Šumadiju. Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa, i da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima između BiH. Da vidimo šta su naši intersi, da čujemo šta su njihovi inetersi i da vidimo možemo li određene pomake da napravimo po pitanju infrastrukturnih projekata BiH i konačnog definisananja granice sa BiH – naveo je Vučić.

- Za Srbiju je najvažnija tema naših ekonomskih i političkih odnosa, daljeg unapređenja, pre svega dolaska novih turskih investitora i što većeg broja turskih turista u Srbiju - rekao je Vučić.

Govoreći o predstojećem susretu sa Izetbegovićem, Srbija poštuje Dejtonski sporazum, kao i integritet BiH, ali i inetgritet Republike Srpske unutar BiH.

- Naša pozicija je tu čvrsta, jasna i nedvosmislena – podvukao je Vučić.

Upitan za komentar povodom protestne note koju je Srbiji uputila Hrvatska, predsednik je rekao da bi voleo da vidi tekst te protestne note jer se pita da li je tako nešto moguće.

- To je kao kada bi neko pisao protestnu notu Jevrejima što su obeležavali dan Holokausta, a da ta nota stiže iz Nemačke. Razumem da ne možemo da se saglasimo oko onoga što se dešavalo pre 27 godina, ali ne mogu da razumem da ne možemo da se saglasimo za ono što se zbivalo pre 73 godine, posebno što su tu istorijske činjenice sasvim jasne. Ako neko misli da postoiji način da se Srbi nateraju da zabporave stradanja svoga naroda, jezive i strašne genocide i na prostoru Bosanske krajne, Like, Banije i Korduna koji je kontrolisala nezavisna država Hrvatska. U redu je oprostiti, ali zločin bi bio zaboraviti, i ne podsećati pokoljenja na zločine da se ne bi ponovili - naglasio je srpski predsednik.

Vučić: Njih Beograd ne zanima

Vučić je ocenio da opozicija, pred izbore u Beogradu, ima samo dve teme - jedna je kasa, a druga kako da ruše predsednika i Vladu Srbije. Vučić je na konstataciju da je opozicija na predizbornom skupu danas najviše govorila o njegovom odlasku sa vlasti, upitao "o čemu bi drugo govorili". - Ne razumem da je neko mislio da će nešto drugo da bude program. Kao što sam se nasmejao na onih 15 tačaka. Drugačiji komentar ne možete da iznesete - podvukao je on. Takvi su programi pisani 1991. i 1992. godine, naglasio je Vučić dodajući da su polupismeni i ne znače ništa. - Razumeo sam da je jedina tema da oni postanu premijeri, da vladaju zemljom, jer grad Beograd njih nije interesovao. Imaju dve teme - jedna kasa, a drugo kako da sruše predsednika i vladu - istakao je Vučić. On je ukazao da to nema veze sa zakonom naše zemlje, a ni sa realnošću.Na pitanje da li ga pogađa što žele njegov odlazak, Vučić je rekao da njega samo interesuje da Srbija napreduje. - Zato se radujem što ću konačno moći da odem u Kraljevo i kažem ljudima da se posle desetina fabrika koje su neki uništili i oduzeli im radna mesta, konačno nešto otvara. Biće više para za parkove, vrtiće... - dodao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#investicije

'