AKTUELNO

Direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović kaže da očekuje da će prihod Beograda od turizma tokom novogodišnjih praznika biti između 24 do 30 miliona evra.

- Prihod za 15 dana pre Nove godine i 15 dana posle nje očekujemo da će biti oko 24 do 30 miliona evra. Pretpostavljam da će biti i veći. Tek treba da dobijemo podatke. Treba da nam stignu i podaci kolika je bila zarada u 2017. godini od turizma, ali očekujemo da će to biti oko 750 do 800 miliona evra - rekao je Popović.

On je dodao da je turizam najvažnija privredna grana Beograda i da je povećan broj turista jer je, kako kaže, Srbija bezbedna zemlja, a da Beograd ima reputaciju dobrog domaćina i gostoprimstva.

Pojašnjava da hoteli u Beogradu imaju pristojne cene, a da je kvalitet usluga mnogo bolji nego na drugim destinacijama.

Prema njegovim rečima, Beograd, kao i Prag, više nema turističku sezonu, jer turisti sada dolaze tokom cele godine.

Upitan da li bi moglo više da se uradi na čistoći grada i uklanjanju smeća, on je rekao da gradske komunalne službe odlično rade svoj posao, ali da treba više raditi na svesti samih građana.

On je dodao da se širi ponuda za turiste u Beogradu, te da je važno što je završena obnova i otvoren Muzej savremene umetnosti, a i što će uskoro biti završen Narodni muzej.

Koliko je turizam važna privredna grana u Beogradu, svedoči činjenica da je svaki deseti Beograđanin u nekoj oblasti koja je vezana za turizam, naglasio je on.

Popović kaže da će u narednom periodu i privatni smeštaj morati da se uvede u sistem.

- Moramo one koji su van sistema da uvedemo u sistem, kako bi imali jednak standard u ponudi - naglasio je on.

Većem broju turista doprinelo je, kako kaže, osnivanje "Er Srbije", otvaranje novih avionskih linija, a dosta se očekuje i od koncesije za Aerodrom "Nikola Tesla", jer će koncesionari "dovesti nove avio kompanije, biće veći broj letova, više turista".

#Beograd

#Nova godina

#Turisti

'