AKTUELNO

Zmajevi su postali jedan od najprepoznatljivijih simbola kineske kulture, ali zašto su toliko važni? Zmajevi su prisutni u Kini hiljadama godina i imaju bogatu simboliku u kineskoj mitologiji, umetnosti i filozofiji.

Prema kineskoj mitologiji, zmajevi su nebeska bića koja su stvorila nebo i zemlju i vladala nebeskim carstvom. Takođe su simbolizovali moć, mudrost i sreću. U kineskoj umetnosti zmajevi su često prikazani kao dugačke, zmijolike životinje sa velikim očima, i povezuju se sa kraljevskom i carskom kulturom.

Zmajevi su takođe važni u kineskoj filozofiji, posebno u filozofiji feng šui, gde se koriste za balansiranje i privlačenje sreće i prosperiteta. U kineskoj astrologiji, godina rođenja je povezana sa jednim od 12 životinjskih znakova, od kojih je jedan godina Zmaja.

Tokom kineske Nove godine, zmajevi se često prikazuju u tradicionalnom plesu zmajeva, gde više ljudi drži dugačkog papirnog zmaja i izvodi koordinisane pokrete. Ovaj ples predstavlja sreću i prosperitet u narednoj godini.

Iako su zmajevi prisutni u mnogim kulturama širom sveta, u Kini su posebno poštovani i igraju veliku ulogu u kineskoj kulturi. Ako putujete u Kinu, ne propustite priliku da istražite ove fascinantne simbole kineske kulture i njihove bogate istorije.