AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u proteklih pet godina u Srbiju uloženo više od osam milijardi evra.

Ostvarene su makroekonomska stabilnost i fiskalna disciplina, smanjen je javni dug, ali smo svesni da je i pored uspeha put dugačak što se tiče sprovođenja reformi, rekla je Brnabić na predstavljanju "Bele knjige 2017" Saveta stranih investitora.

Premijerka je zahvalila partnerima i na podršci za reforme u Srbiji kako bi postala jedna od najkonkurentnijih nacija u svetu.

Brnabić je ocenila da je 2017. godina bila veoma uspešna i da građani mogu da budu zadovoljni i ponosni, ali da preostaje dugačak put kada je reč o sprovođenju reformi.

-Na tri ključna stuba treba da se fokisiramo, a to su privreda, javna uprava i vladavina prava - navela je Brnabić i podsetila da je Vlada Srbije uspela da postigne makrekonomsku stabilnost i fiskalnu konsolidaciju i poručila da će biti nastavljeno sa fisklanom disciplinom, a posebno u oblasti javne upave.

Šutanovac priprema bekstvo iz Srbije kao Tadić kada je Priština proglasila nezavisnost!

- Uspeli smo i da smanjimo javni dug i da preokrenemo situaciju - naglasila je Brnabić.

Rekla je da ima ogromno poštovanje prema FIC-u i svima koji su izabrali srbiju kao svoju poslovnu destinaciju.

- Imali do sada najbolje rezultate na rang listi Svetske banke Duing biznis pošto smo na 43. mestu od 190 zemalja. To je treća godina zaredom da unapredujuemo svoju poziciju na rang listi SB. I to je pokazatelj da sprovodimo reforme. Napredovali smo i za 12 mesta na Globalnoj listi konkuretnosti Svetskog eknomskog foruma - naglasila je Brnabić.

FIC svake godine, od 2003, objavljuje tu publikaciju, koja predstavlja sveobuhvatnu sliku poslovne klime u Srbiji.

U “Beloj knjizi” su date preporuke za unapređenje poslovne klime u Srbiji, prioriteti u ekonomskoj politici i predlozi za poboljšanje uslova poslovanja.

Prisustvuju i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević, ministar prirede Goran Knežević, predsednica FIC i regionalna direktorka kompanije Nestel Adriatik Jana Mihajlova, potpredsednica UO FIC-a i direktorka Telenora Ingeborg Ofsthus i član UO FIC-a i regionalni direktor za razvoj za Jugoistočnu Evropu kompanije Ikea Srbija Vladislav Lalić.

Predsednica Vlade Srbije će, nakon uvodnog obraćanja, učestvovati na panel diskusiji sa predstavnicima Upravnog odbora FIC-a koji čine predstavnici uspešnih kompanija.

Foto: Tanjug

#Ana Brnabić

#Srbija

'