AKTUELNO

Obnovljivi izvori energije u Srbiji omogući će potpuno energetsko snabdevanje i stabilnost, a dobijaju se, pre svega iz poljoprivredne proizvodnje i seče šuma.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je zadovoljan pripremljenošću toplana za zimu, količinom energenata, ugovorima kojima se oni isporučuju.

- Srbija stoji jako dobro kada je reč o pripremljenosti za zimu. Sve ide svojim tokom i uskoro će početi tople probe. Lokalne samouprave će zajedno sa državom obezbediti stabilno snabdevanje i ne treba da bude bilo kakvih briga - rekao je Antić, dodajući da će grejna sezona početi ranije u slučaju da dnevne temperature budu ispod proseka od 12 stepeni u toku dana.

Foto: TV Pink

On je istakao da Srbija poseduje biomase na istoku i delom na jugu zemlje, te da postoji potencijal za prelazak na obnovljive izvore energije.

- Postavili smo ambiozne ciljeve kada je reč o energetskoj efikasnosti i pozivam sve da racionalno troše energiju. Imamo zadatak da u odnosu na 2010. godinu smanjimo potrošnju energije za devet odsto. Dosad smo smanjili na pet posto, što znači da smo na dobrom putu. Da bismo napravili rezultat potrebna nam je adekvatna metodologija, a Nemačka nam je značajan partner u ovim projektima. Ona nam je donirala softver koji pokazuje efikasnost i postignuto tim merama - objasnio je ministar za TV Pink.

U proteklih nekoliko godina, kako je naveo, podignuta je svest o potrebi da se energija štedi i skinuta je etiketa da su obnovljivi izvori alternativni.

- Postoji ogroman prostor za razvoj ovakvog vida biopotencijala, a Srbija ga najviše ima u biomasi i to u 60 procenata, delom iz poljoprivredne proizvodnje i delom iz seče šuma - rekao je ministar, dodajući da se rade istraživanja u blizini Vranjske banje kako bi se i termalne vode stavile u funkciju proizvodnje energije.

Govoreži o TE Kostolac, Antić je rekao da je ona jako važna jer je reč o prvom velikom objektu koji će stabilizovati energetski sistem.

Foto: TV Pink

- Saradnja sa kineskim partnerima je intenzivna. Imali smo malih problema sa komšijama iz Rumunije zbog uticaja na životnu sredinu. Ovo pitanje smo sa puno razumevanja raščistili na javnim raspravama i dpšli do zaključka da životna sredina, ni njihova ni naša, neće biti ugrožena. Po ugovoru, TE će 2020. godine biti potpuno završena - istakao je ministar.

#Aleksandar Antić

#Energija

#Struja

'