AKTUELNO

Ambasador je rekao da je jutros u Kijevu malo mirnije i u toku noći je bilo manje detonacija, a policijski čas je završen jutros u 8 sati.

U Kijevu je od jutros nešto mirnije, sa manje detonacija, a policijski čas završen je u 8 sati, kaže za Pink ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović.

- Mirnije je i jutro, ali i noć je bila mirnija. Za danas su najavljeni pregovori i mi se nadamo da će oni biti uspešno završeni, odnosno da će se situacija okončati – kaže Jovanović.

Na pitanje o vozačima kamiona iz Srbije koji su danima na prelazu Đakovo između Ukrajine i Rumunije, Jovanović kaže da je ambasada sa njima u stalnom kontaktu, a da je reč o trenutno jednom od većih problema.

- Mi već 4-5 dana na izlazu iz Ukrajine imamo problem. U Đakovu imamo čak 44 vozača kamiona, a ispred Đakova još oko 30 kamiona koji čekaju, na Čoku imamo takođe veći broj kamiona koji se vraća iz Rusije i Belorusije – navodi Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da svi oni imaju dovoljno hrane i vode, a da je problem nestašica goriva kroz Ukrajinu.

- Mnogi vozači koji su krenuli ka Rusiji i Belorusiji, oni su vraćeni, moraju da se vrate. Javljaju nam se i vozači koji su od strane policije skrenuti na određene parkinge i svratišta. Oni su takođe zabrinuti, ali sa svima njima smo u kontaktu – navodi ambasador.

Dodaje da se čini sve kako bi se rešio problem državljana Srbije koji su zaglavljeni u Kijevu i na graničnim prelazima i da su stalno u kontaktu sa njima.

Foto: Tanjug AP/Ross D. Franklin

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom spoljnih poslova, poslali smo rano jutros notu ministarstvu spoljnih poslova i činimo sve da rešimo problem izlaska naših kamiona iz Ukrajine prema Srbiji – kaže Jovanović i dodaje:

Najavaljen je ponovo policijski čas za večeras od 22 sata do sutra u 7 ujutru u Kijevu. Javalju nam se sada oni građani koji su ovde 15, 20 godina, koji ovde žive i rade, deca idu u školu i oni su odlučili da polako krenu i u kontaktu su sa nama, mi im dajemo informacije gde mogu da krenu, govorimo im o tome koliko taj put može da traje, da pripreme hranu, vodu za decu koja idu sa njima i tako dalje.

#Aca Jovanović