AKTUELNO

Vlasti u zemlji razmatraju o prelasku na model masovnog zaražavanja.

Izrael drugi dan zaredom beleži više od 3.000 novozaraženih, međutim broj onih koji razvijaju težu kliničku sliku ostaje isti. Blaži, ali zarazniji omikron soj, naveo je vlasti zemlje da razmotre situaciju zbog eventualnog širenja virusa.

U Izraelu je trenutno aktivno 17.260 slučajeva, što je dvostruko više nego prošle nedelje. Današnja stopa zaraženih najviša je u poslednja tri meseca, a novi talas uzrokovan je novom varijantom korona virusa.

Po prvi put, većina infekcija omikrona registrovana je kod pacijenata koji se nisu nedavno vratili iz inostranstva ili onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima, pa se strahuje da je broj inficiranih mnogo veći od zvaničnih podataka.

Nagli rast broja zaraženih nije rezultirao povećanjem broja hospitalizovanih pacijenata. U bolnicama je trenutno 88 teških slučajeva, a slična situacija bila je i prethodnih nekoliko nedelja. U poslednjih osam dana zabeležena su svega tri smrtna slučaja, prenosi Times of Israel.

Vlasti u zemlji razmatraju o prelasku na model masovnog zaražavanja. Ova zemlja je inače prva u svetu uvela buster dozu vakcine protiv korona virusa.

Švedski model imuniteta krda

Bilo bi to slično švedskom modelu u najranijoj fazi pandemije, kada su tamošnje vlasti odlučile da neće građanima da uvode stroge restrikcije, kako bi omogućili nastavak normalnog života i na taj način postigli "imunitet krda".

Iako su to mnogi smatrali neuspehom, a Švedska se kasnije ipak odlučila na uvođenje strožijih mera, iako i dalje izuzetno blage u odnosu na ostatak Evrope. Omikron soj, koji navodno izaziva blažu kliničku sliku, naveo je Izrael da razmišljaju o ubvođenju ovog modela.

Navodno usporeni tempo vakcinacije dece i nespremnost da se nametne lokdaun ili druga ograničenja ne ostavljaju Izraelcima nijedan drugi izbor.

Zvaničnici su procenili da će već za dve nedelje, 90 odsto slučajeva korona virusa u Izraelu biti pozitivno na omirkon soj.

#koronavirus