AKTUELNO

Još uvek se ne zna ko je naručio ubistvo Branka Bate Bulatovića i da li je u pitanju fudbal ili nešto drugo.

Generalni sekretar nekadašnjeg Fudbalskog saveza SCG Branko Bulatović(53) upucan je na današnji dan 26. marta 2004. godine. Na Bulatovića je izvršen atentat na stepeništu prostorija saveza na Terazijama, oko 10:30 časova, a on je posle atentata hino prebačen u Urgentni centar, a lekari su se borili za njegov život tokom celog dana. Bulatoviću je za sada nepoznati napadač pucao u glavu, a za napadačem se još uvek traga.

Tačno 17 godina prošlo je od ovog ubistva, a ni dan danas se ne zna ko je naručilac ni ko izvršilac, a ponajmanje zbog čega. Bulatović je preminuo dva dana kasnije od posledica pucanja u glavu.

Ova brutalna egzekucija u stilu holivudskih filmova šokirala je sportsku javnost tadašnje Srbije i Crne Gore, ali i Evrope. Istovremeno su počela i nagađanja o motivima ubistva

Način na koji je izvedeno svedoči o profesionalcu koji je mirno peške napustio mesto zločina i izgubio se u masi prolaznika. Mnogi pretpostavljaju da je Bulatović žrtva organizovanog kriminala.

Nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović je tada objasnio:

- U pitanju je naručen posao. Bulatović je nekom zasmetao i to platio glavom. Ovaj tužan događaj je samo drugo lice fudbala, jer je ovaj sport idealan za pranje velikog novca. Naručioce treba tražiti u strukturama vezanim za kladionice, prodaju igrača. Posle raspada prethodnog sistema te grupe ostale su bez gazda u vrhu sistema, a nije zemunski klan bila jedina krimi-grupa u Srbiji.- rekao je tada Nicović.

Mediji su tada prenosili da je moguć razlog ubistva leži u novcu. Nezvanično je Bulatović dobio nekoliko pretećih pisama, a sam Bata se poverio prijatelju da mu prete iz Crne Gore.

Branko Bulatović rođen je 10. 12. 1951. godine u Kolašinu. Aktivno je igrao fudbal u juniorskoj selekciji Budućnosti iz Podgorice, od 1965. do 1968. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1976. Od 1981. do 1987. bio je generalni sekretar FK Budućnosti iz Podgorice. Godine 1987. prelazi u FSJ, gde radi kao pravni savetnik, a od 1991. postaje v.d. generalnog sekretara FSJ. Na mesto generalnog sekretara FSJ izabran je 1993. godine.

Na sednici Skupštine FSJ, koja je održana 30. 9. 2001, Branko Bulatović je ponovo izabran za generalnog sekretara FSJ, sa novim mandatom od četiri godine.

Od 1981. do 1987. Branko Bulatović je bio član Izvršnog odbora Zajednice klubova Prve savezne lige, a od 1985. do 1987. predsednik Takmičarske komisije Zajednice. Bio je sekretar Organizacionog odbora FSJ za SP ‘90. u Italiji.

Od 1995. godine je član Izvršnog odbora Sportskog saveza Jugoslavije. Kao član delegacije FSJ, Branko Bulatović je učestvovao na kongresima Uefe i Fife, a od 1997. bio je član Komiteta za transfere UEFA.

SVA SPORTSKA UBISTVA U SRBIJI

*Prvo ubistvo nekoga od ljudi povezanih sa fudbalom u Srbiji desilo se u julu 1995, ispred kafića Mig u Beogradu, kada je izrešetan Miodrag Nikšić Nikša, vlasnik FK Zvezdare.

* Tri godine kasnije, na Novom Beogradu, ubijen je Jusuf – Jusa Bulić, vlasnik FK Železnika.

* Najspektakularnije je bilo ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, vlasnika FK Obilića, 15. januara 2000, u hotelu Interkontinental.

* Krajem februara iste godine, hicima iz „kalašnjikova“ usmrćen je Radoslav Trlajić, poznatiji kao Bata Trlaja i vlasnik FK Bežanije.

* Poslednji u nizu, do ovog petka, 26. marta, bio je Branislav Trojanović Trojke, vlasnik FK Zvezdare, koji je ubijen u julu 2001. godine.

* Sve pomenute žrtve, osim veza sa fudbalom, imale su i kriminalni dosije. Ubistvo Bate Bulatovića, po rukopisu egzekucije, podseća na još jedno nerazjašnjeno ubistvo sportiste – košarkaša Partizana Harisa Brkića.

Autor: