AKTUELNO

Odvikavanje može biti teško ali veoma korisno.

Samo sat vremena nakon prestanka unošenja nikotina, pojavljaju se zdravstvene koristi za organizam.

Čim osoba prestane da puši, telo počinje da se oporavlja. Nakon samo sat vremena puls se vraća u normalu, krvi pritisak počinje da opada, a cirkulacija se poboljšava. Posle samo 12 sati bez cigarete, telo se čisti od viška ugljen-monoksida. Nivo ugljen-monoksida se vraća u normalu, povećavajući nivo kiseonika u telu.

Samo jedan dan nakon prestanka pušenja, rizik od srčanog udara počinje da se smanjuje. Za ovo kratko vreme, nivo kiseonika kod osobe će porasti, što će olakšati fizičku aktivnost i vežbanje, aludirajući na navike zdrave za srce.

Već za dva dana nakon prestanka, čovek može primetiti pojačan osećaj mirisa i živopisniji ukus dok ovi nervni završeci zarastaju. Otprilike tri dana nakon prekida, većina ljudi će iskusiti raspoloženje i razdražljivost, ali i jake glavobolje i žudnju dok se telo prilagođava.

Nakon samo jednog meseca bez cigareta plućna funkcija osobe počinje da se poboljšava. Kako pluća zarastaju, a kapacitet pluća poboljšava, bivši pušači mogu primetiti manje kašlja i otežano disanje.

Devet meseci nakon prestanka pušenja pluća su se znatno zacelila.

Posle pet godina bez pušenja, telo se dovoljno zacelilo da arterije i krvni sudovi ponovo počnu da se šire. Ovo širenje znači da je manja verovatnoća da se krv zgruša, što smanjuje rizik od moždanog udara.

Nakon deset godina, šanse osobe da razvije rak pluća i umre od njega su približno prepolovljene u poređenju sa nekim ko i dalje puši. Verovatnoća razvoja karcinoma usta, grla ili pankreasa značajno se smanjila.

Posle 20 godina, rizik od smrti od uzroka povezanih sa pušenjem, uključujući i plućne bolesti i rak, pada na nivo osobe koja nikada u životu nije pušila. Takođe, rizik od razvoja raka pankreasa smanjen je na rizik od nekoga ko nikada nije pušio.

Pušenje je štetna navika koja može da dovede do teških zdravstvenih komplikacija i smrti. Kada osoba prestane da puši, telo će početi da se prirodno leči i vremenom vraća vitalnost nepušača.