AKTUELNO

Posetioci zatvorenih restorana, barova i kafića u Grčkoj će morati da dokažu da su vakcinisani protiv COVID-19 ili da su u poslednja tri dana imali negativan test, saopštila je vlada Grčke.

Prema novim propisima koji će stupiti na snagu od avgusta, posetioci zatvorenih barova i restorana će morati da sede za stolom, piše Rojters.

Oni koji budu sedeli na otvorenom neće morati da dokazuju da li su vakcinisani ili negativni na test na korona virus.

"Ključno je ne ostavljati utisak da gubimo kontrolu nad pandemijom kako bi naša turistička industrija mogla da radi i normalno posluje", rekao je ministar za razvoj, Adonis Jorgidis.

Jorgidis je dodao da će tok grčke ekonomije zavisiti od toga koliko će se ljudi pridržavati mera. Vladina aplikacija Kovid Fri Grčka, koja može da skenira evropske sertifikate o digitalnoj vakcinaciji ili rezultate PCR testa biće dostupna svim ustanovama.

Poslodavci iz javnog i privatnog sektora imaće pravo da pitaju zaposlene da li su vakcinisani. Do sada je oko 41 odsto Grka potpuno vakcinisano dok turisti moraju da budu vakcinisani ili negativni na brzi test kako bi mogli da uđu u zemlju.

Grčka je u ponedeljak prijavila 2.065 novih infekcija kovid-19 i 10 smrtnih slučajeva.

Zvaničnici su rekli da dnevni broj novozaraženih brzo može dostići 3.000.

Ministar zdravlja, Vasilis Kikilijas rekao je da će osoblje staračkih domova imati vremena do 16. avgusta da primi barem prvu dozu vakcine. Isto će se zahtevati od medicinskog i negovateljskog osoblja u svim bolnicama, klinikama i dijagnostičkim centrima do 1. septembra. Oni koji odbiju da se vakcinišu, neće moći da rade ili neće biti plaćeni.

Klinike za koje bude utvrđeno da krše mere bezbednosti dobiće novčanu kaznu u iznosu od 50.000 evra.