AKTUELNO

Dobar deo svakodnevne rutine većina ljudi odrađuje bez previše razmišljanja, iz navike.

Kada ste zadnji put preispitali način na koji se tuširate, kuvate testeninu ili još banalnije - način na koji dišete? Stručnjaci tvrde da su velike šanse da dobar deo svakodnevnih radnji zapravo činite pogrešno. Evo nekih od najčešćih grešaka:

1. Koristite previše sapuna, kupke, gela ili sličnog sredstva za tuširanje. Kako stari, koža gubi na svojoj vlažnosti, a čak i najnježnija sapunica neće pomoći. Minimalna količina je ono što vam treba.

2. Radite bez pauze. Svi smo u jednom delu radnog dana najproduktivniji, ali mnogi to vreme ne iskorišćavaju na najbolji način. Umesto da se zatrpate poslom, pokušajte da otkrijete koji je vaš najproduktivniji deo radnog dana i prilagodite se njemu, planirajući pauzu unapred.

3. Dodajete ulje u vodu za kuvanje testenine. Ako dodate ulje u vodu, nećete sprečiti lepljenje testenine, već ćete sprečiti sos da se kasnije upije u testeninu. Kako biste sprečili da vam se testenina zalepi tokom kuvanja, važno je samo pravilno dozirati količinu vode: na 100 grama testenine potrebno je zakuvati litar vode.

4. Brišete ruke papirnatim ubrusima. Milioni kilograma papirnatih ubrusa dnevno se troše u javnim toaletima širom sveta. Jeste li se ikada zapitali kakav uticaj to ima na životnu sredinu? Ako u wc-u nema druge opcije sušenja ruku, barem ih dobro protresite pre brisanja i upotrebite minimalnu količinu papira.

5. Dišete "prsima" umesto dijafragmom. Pravilno disanje pozitivno utiče na nervni sistem, snižava krvni pritisak, smanjuje jačinu boli i stresa i uopšte poboljšava zdravlje.

6. Perete zube vodoravnim potezima. Zube bi trebalo prati kratkim potezima odozgo prema dole, od zubnog mesa prema rubu zuba, barem 2 do 3 minuta.

7. Vežbate bez adekvatnog zagrevanja. Preskakanje zagrevanja vodi ravno u povrede, baš kao i preskakanje odmora tokom samog vežbanja.

J. Stanković

'