AKTUELNO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće od danas do 3. marta u Prištini, a zatim sledi poseta Beogradu 3. i 4. marta, a predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da on dolazi kako bi preneo Briselu stavove Beograda i obratno.

Drecun kaže, da kada je objavljen taj navodni ’’non paper’’ da to ne postoji i podsetio je da je EU to demantovala, ali da su dobro poznati stavovi Vašingtona, Berlina i Brisela.

-Mislim da Lajčak malo preuranjeno pokušava da što je pre moguće dogovori nastavak dijaloga – ocenio je Drecun za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

-Nije završio zadatak koji mu je dodeljen, očekivao je možda odlazak u UN na neku visoku funkciju, ali pošto nije završio zadatak onda će verovatno da nastavi – smatra on.

Kako kaže, sigurno dolazi kako bi preneo očekivanja Brisela Prštini, a i da čuje stavove onih koji bi trebalo da formiraju političku većinu na KiM.

-Ide da vidi kada bi mogli da budu nastavljeni razgovori, sigurno će se pričati o nekim detaljima. Onda će doći u Beograd da prenese očekivanja Brisela i da čuje stavove Beograda – rekao je Drecun.

-Verujem da će mu se u Beogradu preneti snažan stav da ako se ovako nastavi jednostrano ponašanje Prištine da neće biti napretka u dijalogu – dodaje.

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik izvršnog veća Kosova rekao je da su Brisel i Vašington da su oni dobrim delom usaglašeni, jer promenom administracije i dolaskom Bajdena na vlast u Americi je objektivno ta sinhronizacija će biti veća nego što je bila u vreme Trampa.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako podseća, videlo se da kada je reč o Evropi, videlo se da oni na mnogim pitanjima hoće zajednički da rade.-Očigledno je to bajdenova želja da na svim pitanjima pa i na ovom, budu usaglašeniji – smatra on.

-I u vreme Trampa, Palmer i ostali nisu izostali iz tih razgovora i nji9hovi stavovi se nisu promenili. Jesu oni bili po strani, ali uvek su tu negde bili prisutni – smatra Anđelković.

#Dijalog

#Milovan Drecun

#Miroslav Lajčak

#Zoran Anđelković

#pregovori

#razgovori