AKTUELNO

"Postoje projekti koji su osuđeni na propast i pre nego što njihova realizacija i formalno započne, a takav je i san Ramuša Haradinaja", kaže direktor Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je sinoć, povodom novih najava i uslovljavanja Lidera Aijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, da izgleda da u svoje pretnje ni sam Haradinaj više ne veruje i da se nalazi u bezizlaznoj situaciji.

''Postoje projekti koji su osuđeni na propast i pre nego što njihova realizacija i formalno započne, a takav je i san Ramuša Haradinaja da se Beograd natera da prizna takozvano Kosovo, kao i stara snoviđenja o stvaranju projekta 'velike Albanije''', poručio je Petković u saopštenju.

Pre svega nekoliko dana, kako je podsetio, Haradinaj je uslovljavao NATO i EU da će praviti "veliku Albaniju" ako ne dobiju punopravno članstvo za tri godine, a sada kaže da će se ujediniti ako Aleksandar Vučić ne prizna takozvano Kosovo.

''Šta je sledeće? Hoće li Haradinaj pretiti ujedinjenjem s Albanijom ako im partneri u EU i SAD ne obezbede vakcinu protiv Kovida?'', upitao je direktor kancelarije za KiM.

Petković dodaje da je Haradinaj svestan da je pritisak na predsednika Srbije Aleksandara Vučića uzaludan kada je reč o nečijim željama za priznanjem tzv. Kosova.

''Stoga najnovije pretnje i uslovljavanja da Srbija prizna lažnu državu imaju za cilj da Haradinaju obezbede eventualno još neki dodatni glas ekstremnog biračkog tela na izborima i zamaskiraju nedostatak realne politike'', dodaje Petković.

Jasno je, kako ističe, da je predsednik Vučić trn u oku mnogima zbog odbrane srpskih interesa i ekonomskih rezultata, priznanja u oblasti zdravstva, pa bi preko njegovog imena da se politički reafirmišu i podignu sebi rejting.

''Srbija, kao ozbiljna i međunarodno priznata država, nastaviće da se zalaže za politiku dijaloga i kompromisa, ali neće dozvoliti da neko sa njom razgovara jezikom ucena i pretnji, kao poslednjem pribežištu neostvarivog ekstremizma'', dodao je.

Ramuš Haradinaj ponovo je danas u sklopu predizborne kampanje u Uroševcu poručio predsedniku Vučiću da je bolje da prizna Kosovo, jer će u suprotnom, kako tvrdi, Kosovo "nastaviti svoj put ka ujedinjenju sa Albanijom".

#Petar Petković