AKTUELNO

Banke i menjačnice u Srbiji nisu u obavezi da vrše zamenu problematičnih deviza, ali mogu to da urade ukoliko imaju interes.

Banke su dužne da vam zamene oštećene i pohabane dinarske novčanice, međutim, za pocepane evre moraćete da putujete u neku od zemalja Evropske unije, pošto zakon bankare ne obavezuje da građanima pruže ovakvu vrstu usluge.

Foto: Tanjug

Dakle, ukoliko vam se u novčaniku nađu pohabani ili oštećeni dinari, dovoljno je da samo svratite u najbližu banku i na blagajni zamenite staro za novo, a oštećeni srpski novac zameniće vam bez problema i u Upravi za trezor.

Poslovna politika

Međutim, da li će vam banka tom prilikom naplatiti i proviziju, i kolika će ona biti, zavisi od same poslovne politike banke. Narodna banka Srbije je propisala u kojim slučajevima je novčanica nepodobna za opticaj, ali ne i kolike marže bankari smeju da uzimaju za zamenu starih novčanica za nove.

-Posebno je naglašeno da su sve banke obavezne da oštećeni novac zamenjuju građanima, i to da oštećenu novčanicu zamene odmah ukoliko utvrde da ispunjava uslove zamene ili da u spornim slučajevima prime oštećenu novčanicu i izdaju donosiocu potvrdu, a potom da novčanicu pošalju Narodnoj banci Srbije, gde će se ekspertizom utvrditi da li se može izvršiti zamena - objašnjavaju u NBS.

Napominju da je u svakom slučaju banka dužna da primi oštećeni novac, čak i onaj kojem nedostaje više od 50 procenata njene ukupne površine, ali da u tom slučaju donosilac mora dati izjavu kako je došao u posed takve novčanice, kako je došlo do oštećenja, kao i šta je sa ostalim delovima. Za razliku od većine poslovnih banka koje za zamenu uzimaju proviziju od dva do pet odsto, Narodna banka Srbije ne naplaćuje nikakvu naknadu.

Foto: Beta

Uvek postoji rešenje

- kada su na novčanici jasno uočljive mrlje i fleke

- kada na novčanici postoji dodatna slika i/ili slova, brojevi ili drugo

- kada je na delu novčanice ili celoj novčanici uočljiv nedostatak boje (npr. oprana novčanica)

- kada novčanica ima najmanje jedno zacepljenje

- kad novčanica na sebi ima jasno uočljive rupe

- kada su delovi jedne ili više novčanica spojeni lepljivom trakom, lepkom ili su vršene neke druge popravke

- kada je novčanica izgužvana i kada to znatno utiče na njen izgled

- kada je kod novčanice najmanje jedan ugao savijen i ne može se popraviti rukom

- kada je novčanica izrađena sa izvesnom greškom i kao takva puštena u opticaj (makulatura)

#Banka

#Novac

'