AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao je na konferenciji za medije nakon otvaranja kuće bana Jelačića u Novom Sadu da se saradnja Srbije i Hrvatske razvija u dobrom pravcu i da je važno očuvati korektan odnos dveju država.

Predsednik Vučić je istakao da su današnji razgovori sa hrvatskim predstavnicima bili teški, ali da je važno da su oni bili korektni i da će iz njih proisteći dogovor na koji obe strane mogu da budu ponosne.

- Ne želim da govorim o tome kako je teško biti Srbin u Hrvatskoj, jer se o tome stalno priča. Dobro je da se približavamo, a ne da tražimo bilo koji razlog da se udaljavamo - ukazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vučić je na taj način odgovorio na pitanje kako bi ocenio položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i brigu koju hrvatske vlasti pokazuju prema brojnim problemima srpske zajednice i dodao da događaj otvaranja kuće ''Bana Jelačića'' u Novom Sadu može samo pozitivno da utiče na položaj srpske zajednice u Hrvatskoj.

Predsednik Vučić je rekao da je sa šefom hrvatske diplomatije razgovarao i o položaju Srba u Hrvatskoj i o položaju Hrvata u Srbiji.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Naravno da govorimo o tome, i o tome govorimo stalno. Šef hrvatske diplomatije je naš gost večeras, a i mi njihovi gosti u ovoj kući na Petrovaradinu. Ne želim da se to pretvori u prebacivanje jedno drugom, I da bude kao da je ''namešteno'' pitanje da bih govorio o tome kako je teško Srbima u Hrvatskoj - naglasio je Vučić.

Predsednik je istakao da su se sva pitanja koja su mu bila upućena kada je bio u poseti Hrvatskoj ticala položaja hrvatske manjine u Srbiji.

MALI ŠENGEN POVEZUJE BALKAN I ČUVA NAŠE DRŽAVE

Predsednik Vučić rekao je da je srećan zbog ideje o "malom Šengenu", ocenjujući da je to izuzetna inicijativa koja može da doprinese da Balkan bude bolje mesto za život, kao i da je takvo povezivanje ekonomski i politički važno za opstanak svih malih drzava i nacija na Balkanu.

- Ne možemo da pobegnemo sa Balkana, neki bi to hteli, ali ja nemam tih ambicija i zato ovo treba da bude bolje mesto za život. Moramo da se povezujemo i radimo zajedno - naveo je Vučić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Predsednik je istakao značaj ideje regiolanog ekonomskog povezivanja, i dao o njemom uspehu govori to što je ''mali Šengen'' postao deo Vašingtonskog sporazuma.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vučić je izrazio uverenje da, kada se počne sa gradnjom i renoviranjem pruge Beograd-Zagreb, a prema njegovim rečima, veruje da će se to desiti, onda će moći da se kaže i da naši narodi žive bolje i da smo izgradili veće poverenje.

- Izuzetno sam ponosan, jer na kraju i oni koji nisu bili najsrećniji zbog ove inicijative, jer nisu bili u upravljačkom sedlu, morali da prihvate da je dobra inicijativa jer se radi o četiri slobode koje spadaju u temeljne evropske slobode, a to su slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vučić je dodao da je veoma zadovljan i da očekuje već naredne nedelje ili do kraja meseca virtuelnu konferenciju i da će se videti preko ekrana.

Napomenuo je i da ideja nije samo njegova, već i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva.

Vučić: Srpski javni dug je pod kontrolom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je tvrdnje Dragana Đilasa da je Srbija zadužena 50 milijardi evra i precizirao da je reč o 26 milijardi evra, što je 57 odsto BDP-a, a po čemu je Srbija među najboljim zemljama u Evropi. Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše Đilasovu izjavu i javnom dugu Srbije, Vučić je to okarakterisao kao "tužno unutrašnje političko pitanje", uz opasku da veruje da Đilas lično nema dugove, pošto je, kaže, mnogo bogat. - Srpski dug je svakako pod kontrolom, dobro stojimo i nemamo nikakvih problema. Sve dok je javni dug ispod kriterijuma Mastrihta od 60 odsto - nemamo problem. Po tom pitanju smo jedna od najuspešnijih evropskih zemalja, a po stopi rasta ove godine bićemo najuspešniji - naglasio je Vučić.

SRBIJA SE BORI DA SAČUVA ŽIVOTE I ZDRAVLJE GRAĐANA

Predsednik Vučić osvrnuo se na napad na Krizni štab rekavši kako nešto nije u redu sa onima koji ne razumeju da su mere tog tela usmerene na borbu za život i zdravlje.

- Ne znam šta je bila tema, ako je tema nošenje maski i to je razlog za Goli otok, onda ne znam šta bi rekli da smo kao u Francuskoj uvodili policijski čas na četiri nedelje ili ono što rade u drugim evropskim zemljama - kazao je Vučić upitan da prokomentarišse napade na Krizni stab posle odluke o novim merama, uz paralele sa Golim otokom.

Vučić je istakao da moramo da se odgovrno borimo protiv koronavirusa.

Predsednik je napomenuo da je u Srbiji situacija i dalje bolja nego u drugim zemljama i da se nada da će se takvo stanje i održati.

- Verujem u znaje doktorke Kisić, i njenu stručnost, kao što verujem i u sve druge naše lekare, zato Srbija i ima izuzetne rezultate, bas kao i Hrvatska, i nadam se da će i ona umeti da prevaziđe sadašnju situaciju - rekao je Vučić.

- Naše je da se borimo da nam ljudi ostanu zdravi i živi, a ako neko to ne razume i misli da je to nečiji politički hir, onda sa tim ljidima nešto nije u redu - zaključio je Vučić.

Vučić o Zelenoviću: Tužna priča o Šapcu je završena

Vučić je, povodom zahteva Nebojše Zelenovića za ponavljanje izbora u Šapcu, rekao, da je ta tužna priča u tom gradu završena i da ne može neko da želi da vlada u malom mestu u kome je izgubio izbore sa 13.000 glasova razlike. - Ta tužna priča je završena. Oni koji su su imali sve predsednike i zamenike biračkih odbora, kao što ste videli, nisu mogli da promene biračku volju - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje zašto Zelenović traži da se ponove izbore u Šapcu. - Ne možete da izgubite u jednom malom mestu sa 13.000 glasova razlike i da vladate, to nema baš mnogo logike - zaključio je Vučić.

#Aleksandar Vučić