AKTUELNO

Zamenik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" Vladislav Vukomanović, govoreći o Kavasakijevom sindromu, koji se pojavio i u Srbiji posle koronavirusa istakao je da on vrlo retko napada decu u prvoj godini života, kao i odrasle i naglasio da se on ne prenosi sa deteta na dete.

Vukomanović je govoreći o dečacima sa Kavasakijevim sindromom istakao da su oni dobro, da je njihovo lečenje teklo po planu, te da je jedan dečak otpušten kući, dok će drugi biti otpušten danas.

On je istakao da japansko udruženje za Kavasakijevu bolest nije registrovalo nikakav porast obolelih u ovoj pandemiji Kovida, kao da ni u Srbiji nije takođe registrovan porast.

-Kavasakijeva bolest ima neke slične simptome kao koronavirus, i onda se podigne neka alertnost i panika da se dešava nešto novo. Kavasakijeva bolest se dešava kod genetski predisponiranih osoba - istakao je on.

Vukomanović je za Pink istakao da se Kavasakijev sindrom obično javlja kod dece, od druge do pete godine i dodaje da se veoma retko javlja kod dece u prvoj godini života ili kasnije - 15,16. ili 17. godina.

-Tipični simptomi su temperatura koja traje pet dana ili više (39,40), otečene limfne žlezde, malinast jezik, malinaste ispucale crvene usne, osip, otečenost šaka ili stopala - objasnio je Vukomanović.

Kako ističe, jako je važno na vreme posumnjati na Kavasakijevu bolest.

-Kada sam počinjao karijeru lekara 1990-tih godina, stizala su deca u kasnoj fazi ove boelsti, a lečenje kasne faze je značajno teže - rekao je Vukomanović.

On je rekao da su najteže posledice Kavasakijeve bolesti ukoliko ne počne na vreme, promene na koronarnim krvnim sudovima.

-Dođe do proširenja tih krvnih sudova i na žalost može doći do infarkta - rekao je dr Vukomanović, dodajući da kada krene lečenje na vremene davanjem aspirina i imuno globulina, šansaa da se takve posledice jave, stvarno su male.

#Kavasakijeva bolest

#Simptomi

#dr Vladislav Vukomanović

#koronavirus

'