AKTUELNO

Beogradski metro se obećava skoro 50 godina, od 1971. godine, a, kako kaže zamenik gradonačelnika, niko ništa nije uradio, osim što je pričao o tome.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas, povodom potpisivanja Sporazuma o donaciji u vezi sa projektom beogradskog metroa, da nadležni čine sve da izgradnja počne do kraja 2021. godine.

- Veoma sam srećan zbog metroa. Mnoge vlasti su pričale o njemu, mnogi su lagali, ali nikada niko nije imao projekat i nije došao do građevinske dozvole. Mi sada možemo jasno da kažemo, beogradski metro će se graditi. Naš grad ne može da funkcioniše bez tog vida prevoza i zato je važno da počne da se gradi - rekao je Vesić.

Danas je u Vladi Srbije potpisan Sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finasiranjem projekta beogradskog metroa između vlada Srbije i Francuske.

Vesić je naveo da će, prema sporazumu, Vlada Francuske donirati 8,3 miliona evra, na osnovu kojih će kompanija Ežis početi sa projektovanjem studija izvodljivosti sa idejnim projektom i studijom zaštite životne sredine za prvu fazu prve linije metroa.

- Kada ovaj posao bude završen steći će se uslovi da se izda građevinska dozvola i počne izgradnja beogradskog metroa. Sve činimo da izgradnja počne do kraja 2021. godine - istakao je Vesić.

Grad trenutno radi na Planu generalne regulacije šinskih sistema, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, kao i na Planu detaljne regulacije Makiškog polja gde će početi izgradnja metroa.

- Plan generalne regulacije šinskih sistema biće usvojen u ranu jesen, a PDR Makiškog polja do kraja godine i oni su osnova za izdavanje građevinskih dozvola za izgradanju metroa - kazao je Vesić.

On dodaje da je Grad već uradio geološke podloge za potrebe Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, a izabran je konsulatant za tehiničku i savetodavnu pomoć tokom izrade projektno tehničke dokumentacije.

Radi se i geotehnički elaborat za projekat prve faze prve linije beogradskog metroa, a priprema se i dokumentacija za potrebe sprovođenja konkursa za dizajn metro stanica.

- Daćemo šansu domaćim arhitektama, a svaka stanica, kojih će biti 43, biće drugačije dizajnirana, odnosno podsećaće na deo grada u kome se nalazi ili na neke događaje iz srpske istorije. Po tome će beogradski metro biti jedinstven u svetu - rekao je Vesić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, beogradski metro se obećava skoro 50 godina, od 1971. godine, a, kako kaže, niko ništa nije uradio, osim što je pričao o tome.

#Goran Vesić

#Metro

<
'