AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za Nacionlani dnevnik TV Pink da će epidemija virusa korona u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti Covid-19.

Juče su poslanici izglasali, a danas je u Službenom glasniku objavljeno, da je ukinuto vanredno stanje u Srbiji i da građani mogu da se slobodno kreću. Na sanzi su i dalje određene mere koje svi treba da poštuju, a donešene su zbog interesa javnog zdravlja.

Gradski prevoz počeo je sa radom, ali ovog puta, njega mogu da koriste samo oni koji idu na posao. Epidemolog Predrag Kon rekao je za TV Pink da je važno pridržavati se pravila ponašanja koja su predviđena za GSP.

-Bitno je shvatiti da GSP je mesto gde postoji mogućnost zaražavanja, zato je važno da se nose zaštitne maske I rukavice – rekao je Kon, dodajući da je neophodan prevoz za zaposlene, I apelovao da ostali građani, pre svega stariji od 65 godina, i dalje izbegavaju javni prevoz.

Foto: TV Pink Printscreen

-Besmisleno je da na kraju dođe do zaražavanja osetljivih osoba. Stariji I hronični bolesnici najbolje neka izbegavaju javni prevoz – dodao je Kon.

On je apelovao na rizinčne gurpe, hronične bolesnike i starije od 65 godina, da i dalje vode računa i paze o svom zdavlju, kao i do sada.

-Prevozi su obeleženi, biće ređi I videćemo kako će to sve da funkcioniše – kaže on.

Kako kaže, život se vraća u normalu, postje prepourke, ali je naglasio da uprkos svemu, škole i dalje neće da rade za razliku od vrtića.

-Dečiji kolektivi su specifični. Vrtići morajuda krenu da rade, škole ne rade sarazlogom. Veliki je rizik, i svakom slučaju mora da se vodi računa o svemu –kaže on.

Od danas zvanično nema policjskog časa, građani mogu slobodno da se kreću ali dr Kon apeluje na ličnu odgovornost građana.

-Rizik je sada smanjen. Ne može da se uporedi sa situacijom na samom početku. Sada očekujemo i dalje smanjenje i to je situacija kada je lična odgovornost važna. Ko god se zarazi na samom kraju, zaista mu to ne treba – kaže dr Kon.

Kaže da se i dalje očekuje da pada broj zaraženih.

-Ulazimo u desetu nedelju. Može da se desi da i narednih mesec dana se pojavi po neko zaražen. Sve dok vezanih 28 dana ne bude ni jedan slučaj, onda možemo da kažemo da nemamo epidemiju. Mere ostaju, ali to je za ličnu odogovronost. Ove mere, činilo se da su bile preuranjene. Videćemo da će ovo dalje da se spušta I da će potpuno da nestane. Čekaćemo I videćemo šta se dešava preko leta – rekao je dr Kon.

#Predrag Kon

#koronavirus

<
'