AKTUELNO

Današnji brojevi su dobri i zadovoljavajući, izjavljeno je na današnjoj konferenciji u Palati Srbija.

U Republici Srbiji je danas do 15 sati registrovano ukupno 9.464 potvrđenih slučajeva COVID-19, saopštio je na konferenciji za medije u Palati Srbija direktor Infektivne klinike doktor Goran Stevanović.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Od poslednjeg izveštaja do 15 sati testirani su uzorci 5.274 osoba od kojih je 102 pozitivno. 

Hospitalizovano je 2.116 pacijenata. Na respiratoru je 64 osoba, a preminulo je još četvoro ljudi, od toga troje muškaraca. Izlečena je 1.551 osoba, a od početka epidemije testirano je 101.911 ljudi. 

Od koronavirusa u Srbiji ukupno je preminulo 193 ljudi.

Brojevi pokazuju efikasnost mera, o ukidanju policijskog časa kada nekoliko dana zaredom procenat pozitivnosti bude ispod 5

Stevanović je rekao da ima još kapaciteta u bolnicama koje mogu da prime zaražene COVID-19.

- Ovi brojevi su dobri, pokazuje efikasnost mera. Ako se ovakav trend nastavi, možemo da se nadamo brzom okončanu uvedenih mera, ali moramo da nastavimo da budemo odgovorni – rekao je Stevanović.

Na pitanje da li će se ukidati privremene bolnice i omogućiti samoizolacija, kazao je da će svi pacijenti koji su kovid pozitivni biti smešteni u bolničke kapacitete, a oni koji imaju najminimalnije simptome u privremene bolnice.

- Videli smo da mere kućne izolacije nisu tako efikasne, i za sada svi pozitivni će biti smešteni u bolničke kapacitete, bilo da se radi o kovid ili privremenim bolnicama - podvukao je on.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Stevanović je istakao da je potrebno još nekoliko dana da broj pozitivnih rezultata bude manji od pet odsto testiranih, da bi se stvorili uslovi za ukidanje policijskog časa i relaksaciju mera.

Stevanović je, na konferenciji za šampu, upitan da li je vreme da se potpuno ukine policijski čas, rekao da će to biti epidemiološka procena.

Zabela jedini zatvor u Srbiji u kojem je potvrđen koronavirus

Stevanović je izjavio da u zatvorima u zemlji jedino u Zabeli u Požarevcu ima pozitivnih na koronu, kao i da u njihovom lečenju nema nikakvih problema.

On je rekao da je reč o paviljonima otvorenog tipa i da deo pritvorenika nema skoro nikakvu kliničku simptomatologiju, kao i da su oni na posebnom izolovanom objektu za dalji nadžor, koji je sličan privremenoj bolnici na Sajmu u Beogradu.

- Kod nas na klinici je 13 pritvorenika i svi imaju upalu pluća, ali svi su u odličnom opštem stanju - rekao je on i dodao da se ne očekuju problemi u njihovo daljem lečenju.

U Srbiji koronavirusom zaraženo 450 zdravstvenih radnika

Govoreći o broju zaraženih zdravstvenih radnika, dr Stevanović kaže sledeće:

Nema velikog broja novozaraženih zdavstvenih radnika, ali nemam trenutno tačan broj. Sada se inače javljaju pacijenti sa lakšom kliničkom slikom. U poslednih 10 dana starije osobe stižu do respiratora, i to su obični ljudi sa težim hroničnim bolestima – rekao je Stevanović.

U međuvremenu su stigli podaci o zaraženim zdravstvenim radnicima.

- Njih 450 je zaraženo, od čega je polovina hospitalizovana, dok su ostali u kućnoj izolaciji i čekaju drugi negativan test - kaže dr Stevanović.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Orijentaciono testiranje će otkiriti kakav nam je kolektivni imunitet

Na pitanje o orijentacionom testiranju koje kreće sutra, Stevanović kaže da je cilj da se utvrdi kolektivni imunitet.

- Fokus je na reprezetativnom uzorku koji ne obuhvata pojedinčane gradove. Lokalne službe sprovode I lokalno testiranje. Cilj je utvrđivanje koletivnog imuniteta kako bi znali kako da se ponašamo u budućnosti –rekao je.

#Srbija

#koronavirus

<
'