AKTUELNO

Dok se svet bori sa pandemijom koronavirusa, neki su možda zaboravili na pretnju koju po sadašnji način života predstavlja robotizacija.

Bilo da je to dobro ili loše, roboti će zameniti značajan deo ljudske radne snage angažovane na određenim poslovima, tvrde analitičari, a pandemija korona virusa ubrzava taj proces, navodi BBC.

"Ljudi obično kažu da žele ljudski element u interakciji, ali je COVID-19 to promenio", kaže futurista Martin Ford, čije se knjige bave načinima na koji će roboti biti integrisani u ekonomiju u narednim decenijama.

Korona virus će promeniti preference potrošača i zaista stvoriti nove mogućnosti za automatizaciju, kaže on.

Zbog pandemije, kompanije različitih veličina proširuju spektar primene robota da bi pospešile društveno distanciranje i smanjile broj zaposlenih koji fizički moraju da budu prisutni na radnim mestima, a roboti se takođe koriste na poslovima koje radnici ne mogu da obavljaju od kuće.

Tako ih, na primer, američki lanac robnih kuća "Volmart" koristi za pranje podova, a neki drugi tipovi robota već se upotrebljavaju u pojedinim bolnicama, restoranima i prodavnicama voća i povrća.

Iako u nekim slučajevima roboti i dalje ne predstavljaju sasvim funkcionalno ili tehnički pouzdano rešenje, očekuje se da bi u skorijoj budućnosti potražnja za njima mogla porasti, budući da će neke mere socijalnog distanciranja možda ostati na snazi i naredne godine.

#Robot

#koronavirus

#kovid 19

<
'