AKTUELNO

Ja prvi nisam za te vakcine, nisam pristalica toga da moram da se vakcinišem da bih putovao. Ako to bude bilo pravilo i zakon, šta će onda biti - pita se Novak.

Posle razgovora na Instagramu sa Endijem Marejom i Stenom Vavrinkom, Novak Đoković je odlučio da organizuje razgovor i sa srpskim sportistima. Putem „Fejsbuka“ je okupio tenisere Viktora Troickog, Nenada Zimonjića, Janka Tipsarevića, Dušana Lajovića i Filipa Krajinovića, fudbal je predstavljao Marko Pantelić, odbojku Aleksandar Atanasijević, a automobilizam Dušan Borković

Kao što se i očekivalo, glavna tema bila je trenutna situacija sa virusom korona.

- Postoji razlika, mi smo zatvoreni za ovaj virus, za prethodne nije bilo tako. Nije bilo strogog karantina. Zato smatram da stvari neće biti iste, jer dovoljno dugo traje i trajaće. Moraćemo svi, pa i mi sportisti, dobro da promislimo. Većina ljudi će, tokom putovanja, imati strah da se približi drugima. Ako se neko na aerodromu zakašlje, počeće da razmišljaju da li je taj neko zaražen. Stvari će se sigurno promeniti, koliko, to ne znam. Glavna prepreka biće ta putovanja. Priča se o obaveznoj vakcinaciji, da će ta vakcina stići za 18 meseci tek. Da li ima drugih rešenja ili je vakcina jedino? Ima mnogo stvari i sigurno će ovo uticati na transformaciju i promenu u tenisu – počeo je priču Đoković.

Pokušao je da pojasni njegov stav i sama dešavanja u tenisu.

Potrudiće se svi na turu da vrate stvari na onakve kakve su bile ranije. Međutim, taj priv period po ukidanju karantina će biti u neizvesnosti. Prvi sam ja u toj neizvesnosti. Ja prvi nisam za te vakcine, nisam pristalica toga da moram da se vakcinišem da bih putovao. Ako to bude bilo pravilo i zakon, šta će onda biti. Moram da odlučim da li ću se podvrgnuti tome ili ne. Trenutno stojim pri ovome sada, da li će se promeniti, ne znam, ali utiče direktno na moj posao. Hipotetički, da se sezona nastavi u avgustu ili septembru, ali hajde da kažemo. Koliko sam razumeo, odmah po ukidanju tog strogog karantina će ići taj zahtev za vakcine, mada se postavlja pitanje koje, kada nema vakcina sad. Sezona će krenuti onda kada bezbednost bude na visokom nivou, a to će potrajati. Šta raditi u međuvremenu? Rekao bih da će biti regionalnih turnira ili po zemljama sa određenim sportom. Verujem da će tako nešto biti. Zvanično trenutno kažu 13-15. jula, ali mislim da neće biti pre septembra.

Foto: Facebook.com/Novak Đoković

Potom se uključio Janko.

- Svi sada misle da gubimo vreme, da li mi penzionisani kao ja, ili vi koji još igrate. U globalu, sport, dve godine od kada krene da se igra, biće dodatna preventiva. Da li vakcinacija, preventiva ili šta, ne znam. Rekao bih da će se sve vratiti u normalu za dve godine. Ovaj period, šta to znači na globalnom, ekonomskom nivou. Znam mnogo direktora turnira i kroz koje ekonomske zavzlame prolaze da bi postojali.

Borkovićje naglasio da će drugi talas verovatno biti ključan.

- Rekao bih da će sve da zavisi od tog drugog talasa, hoće li ga biti ili ne. Kažu da će možda na jesen biti drugog talasa, tako da bih rekao da sve zavisi od toga.

Nenad Zimonjić poručuje da će biti potrebno da se pronađe neka pozitivna stvar u svemu ovome.

- U svakoj situaciji u kojoj se nalazimo, pa i u ovoj novoj, treba tražiti nešto pozitivno. Okrenuti smo nekim većim vrednostima, porodici, posveti sebi. Da radimo stvari koje smo odlagali i za koje nismo imali vremena i da ne gledamo ovo kao da nam neko oduzima vreme. Već da ga iskoristimo za nešto bolje. Potrebno je jačati imuni sistem, ima više načina za to. Ishrana, vežba, ima i „Ajsmenov“ metod. Govorio je i objašnjavao koje sve mogućnosti ljudsko telo ima i da je naučno dokazano da se telo svojim imunim sistemom bori sa bakterijama.

Dušan Lajović je svestan da će „beli sport“biti u velikom problemu.

- Za oporavak sporta će najvažnije biti koji sport će prvi da krene. Recimo da u ovo vreme imamo NBA utakmicu. Deluje da tenis poslednji može da se vrati na stari kolosek. Sve zemlje će morati da podignu restrikcije, da može da se putuje. Rekao bih da će mali turniri imati puno problema i teško će im biti da finansijski opstanu. Tu je i problem sa publikom, da li će u prvom periodu imati strah da dolaze na mečeve.

Foto: Facebook.com/Novak Đoković

Aleksandar Atanasijević je pričao o stanju u Italiji.

- U Italiji je 12. marta uvedeno vanredno stanje, trebalo je da bude prekinut 12. aprila. Sada niko ne zna kada će se vratiti, prekinuti košarka, odbojka, rukomet. Bila je prognoza za jun, sada pričaju o septembru. Rekao bih da će sport stradati u potpunosti. Nama sezona traje od septembra do maja i ako tada bude taj drugi talas, onda će određeni sportovi možda morati i da se ugase u ovakvom stanju.

Dušan Borković je otvoreno pričao o automobilizmu.

- Sve su trke otkazane. Bio je jedini reli u Monte Karlu. Kada je ceo svet ulazio u karantin, vozio se reli u Meksiku. Tamo nije bila teška situacija tada, vozači su bili tamo. Posle toga su krenula otkazivanja. Auto industrija je pogođena i trke su osnova za prodaju automobila. Pomera se sve iz meseca u mesec, mada mi deluje da pre septembra neće biti ništa. Naravno, sve pod uslovom da ne bude bilo drugog talasa. Priča se da neće biti publike, jesmo individualni sport, ali u timu imam 10-15 ljudi. Zamislite na relijima koji imaju 100 timova, redara, policije, tu su hiljade ljudi, ne znam kako će sve to izgledati. Sport je važan u ovakvoj situaciji, možda će Vlade više ulagati da bi ljudima dali neku distrakciju.

Marko Pantelić je siguran da će se fudbalske sezone završiti.

- Mislim da će se sve odigrati što se tiče fudbala. Najverovatnije bez publike i da će biti završena prvenstva u većem broju zemalja i da će se Liga šampiona i Liga Evrope završiti – zaključio je Pantelić.

#Novak Đoković

<
'