AKTUELNO

Švedska za sada nije uvela rigorozne mere poput ostalih zemalja, a od građana očekuju da se pridržavaju mera socijalnog distanciranja.

Srpski ambasador u Švedskoj Dragan Momčilović kaže da nema informacija da je neko od srpskih državljanja inficiran korona irusom.

- Ovde ima 120.00 državljanja Srbije i nemamo informacije da li ima zaraženih među njima, a nastojim da ih opslužimo sve i radimo potpuno normalno – istakao je Momčilović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je za Pink ukazao da Švedska prima i kritike i pohvale za sistem koji primenjuje u brobi protiv korone.

- Niko u ovom trenutku ne može da kaže koje su mere ispravne, a koje nisu jer se, kako kaže ovdašnja ministarka zdravlja, tek posle pandemije pokazati da li su najrestriktivnije ili najliberalnije mere dale rezultate – naveo je Momčilović.

Prema njegovim rečima, Šveđani poštuju preporučene mere, posebno socijalnu distancu, pre svega u slučaju građana od 70 godina.

- Ovde i dalje rade vrtići i osnovne škole, ne rade univerziteti i srednje škole. Rade i restorani i kafići, ali ograničeno. Preporuka je da nema okupljnja većih od 50 ljudi, ali se mora održati socijalna distanca – naveo je Momčilović.

Kako je dodao, radi transport, kao i lokalni prevoz, tako da Švedska funkcioniše

.- Ako brojke pokažu da ima potrebe Švedska ima mogućnost i za uvođenje restriktivnijih mera, jer je parlament dao vladi specijano ovlašćenje da bez parlamentar saglasnosti o tome odlučuje – naveo je Momčilović.

#koronavirus

#Švedska

<
'