AKTUELNO

U takvim uslovima dolazi do kolapsa zdravstvenog sistema u “začaranom krugu” sa velikim brojem zaraženih među zdravstvenim radnicima, kaže doktor.

Da u Srbiji nisu preduzete stroge mere sve bi bilo gotovo za šest nedelja, sa ogromnim brojem zaraženih i hospitalizovanih pacijenata, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon na konferenciji za medije u Palati Srbija povodom epidemije virusa korona.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Dr Kon kaže da bismo, u slučaju da mere nisu preduzete na vreme, imali "X scenario", a ne "srpski scenario".

- Ne znam da li bi bilo kao u Italiji ili Španiji, ali bilo bi eksplozivno, i to je bez sumnje! Šta to znači? To znači da bi se sve završilo za 6 nedelja i to sa velikim brojem zaraženih, mnogo hospitalizovanih u kratkom periodu i sa mnogo onih koji moraju na respiratore u kratkom periodu. Sve bismo imali odjednom, i u takvim situacijama nijedan zdravstveni sistem na svetu ne može da se izbori - kaže dr Kon.

Dodaje da se onda dešava da oboli mnogo zdravstvenih radnika, te da zdravstveni sistem doživljava kolaps.

Broj smrtnih ishoda bio bi veliki, a sve smo ovo, nažalost, viđali u Italiji i Španiji.

Video: Ruptly

- Imali smo sreće jer smo sve to mogli da vidimo i na vreme shvatimo da sa ovim virusom nema šale. Smatrali smo da ovaj virus neće izazvati pandemiju, ali je virus iznenadio i pokazao mnogo veći potencijal od onog što smo mislili. Brzo smo reagovali i preokrenuli stav o virusu. Pravovremeno smo reagovali i nećemo se na kraju stideti našeg, "srpskog scenarija" - kaže dr Kon.

#Predrag Kon

#Srbija

#koronavirus

<
'