AKTUELNO

U Rasinskom okrugu, prema poslednjim informacijama, ukupno je 88 osoba zaraženih koronavirusom, a samo u Kruševcu registrovano je 55 obolelih, čime je ovaj grad praktično postao novo žarište epidemije!

U ovom okrugu je od 30. marta zabeleženo pet smrtnih slučajeva - tri u Kruševcu i dva u Varvarinu.

Kako se širila zaraza?

Korona je u Kruševcu, kako saznajemo, prvi put registrovan 21. marta, a među prvim zaraženima je muškarac (32) koji se pre nekoliko nedelja vratio s kruzera.

- Muškarac (32), koji se vratio sa kruzera, u početku nije imao nikakve simptome, te se slobodno kretao i družio s mnogima. Boravio je i u Nišu, a imao je kontakte i sa jednim kineskim državljaninom. Oko 15. marta osetio je prve simptome - temperaturu koja nije spadala, malaksalost i iscrpljenost. Urađen mu je snimak pluća, što je bila i indikacija da se testira na koronu. Pored njega, jedan od prvih registrovanih pacijenata je i arhitekta koji je boravio u inostranstvu, a koji je devet dana kasnije preminuo u KC Niš - priča izvor i dodaje da je većina prvih pacijenata ili došla iz inostranstva, ili imala direktan kontakt sa zaraženim.

U Kruševcu je, prema nezvaničnim informacijama, korona potvrđena i kod direktorke opšte bolnice dr Vesne Stević Gajić, koja navodno ima samo blaže simptome. - Dobro se osećam, ne mogu ništa drugo da kažem - rekla je kratko za Kurir dr Stević Gajić, a kako saznajemo, kovid-19 je potvrđen i kod doktorke Hitne pomoći u Kruševcu.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović potvrdila da su ova dva zdravstvena radnika u samoizolaciji, ali nije mogla da kaže da li su pozitivne na kovid.

Foto: Tanjug/Kemal Softić

Sprema se kovid bolnica

- Doktorka Hitne pomoći u periodu inkubacije virusa i po dijagnostikovanju istog nije radila. Testirani su svi zaposleni u Hitnoj i nije bio nijedan potvrđeni slučaj - kaže Palurovićeva i ističe da virus nije ušao u zdravstvene ustanove, koje se stalno dezinfikuju, kao i da se trenutno oprema i sportska hala, kapaciteta 150 kreveta, koja će zbrinjavati pacijente s najlakšom kliničkom slikom. Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu trenutno je smešten 51 pacijent. Palurovićeva dodaje da je u izolaciji u Rasinskom okrugu preko 2.000 osoba, od čega više od 1.000 u Kruševcu.

Doktor iz Varvarina izgubio bitku - zarazio ga pacijent

Jedna od žrtava koronavirusa u Rasinskom okrugu je i dr Miroslav Vasić (56) iz Varvarina, ugledan i omiljeni lekar iz tog mesta, koji je juče preminuo u KC Niš.

- Dr Vasić je lekar opšte prakse i imao je privatnu ordinaciju, a zaražen je preko pacijenta koji je došao iz inostranstva. Varvarin je malo mesto, ali ima mnogo gastarbajtera koji su doktora cenili i posećivali ga po dolasku u Srbiju. Kod doktora je virus potvrđen pre dve nedelje, kao i kod još jednog lekara u Varvarinu - priča izvor, koji kaže da je gubitak uglednog doktora veliki udarac za Varvarin.

#Kruševac

#koronavirus

'