AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da će se sprovoditi trijaža pacijenata, koja je najbrži način da se prekine širenje korona virusa.

Vučić je objasnio da će za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku takođe biti obezbeđeno bolničko lečenje. Za te potrebe biće obezbeđeni dodatni kreveti na Sajmu ili u Studentskom gradu u Beogradu, kasarnama ili sličnim objektima po Srbiji.

"Potrebno je da se ne mešaju sa najtežim bolesnicima. Najtežim bolesnicima daćemo mesto u Infektivnoj klinici, Pulmologiji, Dragiša Mišović, bolnica koja sada ima već 106 novih postavljenih respiratora, pa zatim u Zemunsku bolnicu i VMA", dodao je Vučić.

Kako je naveo nakon razgovara sa kineskim lekarima, potrebne su velike hale u koje se lako ulazi i izlazi.

Ovakvim sistemom Kina je uspela da zaustavi koronavirus za 29 dana.

Trijaža je u medicini poznat pojam i metod rada i u osnovi se odnosi na razvrstavanje pacijenata po hitnosti kliničke slike.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Osnovna svrha trijaže jeste kategorizacija pacijenata po hitnosti, a osnovni princip je korišćenje ograničenih resursa tako da od njih ima korist što više osoba. Trijažna kategorizacija omogućava i obezbeđuje pravilnu i pravovremenu procenu svih pacijenata. Pri tome trijažne kategorije zapravo određuju redosled zbrinjavanja kako bi se na najmanju moguću meru smanjila mogućnost incidentnih događaja.

U slučaju korona virusa to znači da će se raditi razvrstavanje pacijenata po hitnosti - po težini kliničke slike. Poznato je da su u Italji pacijenti sa kovidom 19 opteretili bolnice te su doktori bili u situaciji da donose teške odluke o tome ko će primiti terapiju koja znači život.

U mnogo slučajeva lekari su bili fokusirani da donesu tu jezivu odluku o pacijentu pred svojim očima, a izlino je reći koliko je strašno teško reći umirućem pacijentu da sačeka, kažu lekari u Italiji i Kini koji su imali mnogo takvih slučajeva.

#koronavirus

#trijaža

'