AKTUELNO

Svaki novi udah se slavi kao pobeda i svaki trenutak je presudan.

Bolnice na severu Italije sve se teže nose ca rastućim brojem pacijenata.

U bolnici Papa Ivan XXIII u italijanskom gradu Bergamu u Lombardiji svaki novi udah mala je pobeda u borbi protiv virusa korona. Odeljenja su pretrpana krevetima. Hodnici takođe. Pacijenti na njima drže se za grudi i teškom mukom dišu uz pomoć respiratora. Lekari i medicinske sestre užurbano obilaze pacijente, nastojeći da im pomognu koliko god mogu.

Situacija nije haotična, ali kad je svaki trenutak presudan, tako može delovati. Ovako izgleda svakodnevica u epidemijom virusa korona najteže pogođenoj bolnici u najteže pogođenom gradu u najteže pogođenoj italijanskoj regiji.

Spomenute strašne prizore na frontu rata protiv bolesti COVID-19 zabeležili su novinari Sky Newsa kada su posetili Bergamo. U tom ratu osoblje bolnice Papa Ivan XXIII trenutno gubi.

"Moramo koristiti svaki komadić prostora" otkriva Vanna Toninelli, iz odeljenja za medije bolnice, dok objašnjava da tradicionalna podela prostora na čekaonice, hodnike i odeljenja ovde više ne vredi.

Broj zaraženih virusom koji zahtevaju bolničko lečenje na severu Italije toliko je velik da se bolnice s njim teško nose, a situacija sa severa mogla bi vrlo lako da se preslika na ostatak države.

Osoblje bolnice radi punom parom kako se zdravstveno stanje pacijenata ne bi još više pogoršalo. Kako se novi pacijenti primaju, tako ih okruži osoblje. Spajaju ih na monitore koji će pratiti njihove vitalne znakove, daju im infuziju i priključuju na respiratore. Oni su najvažniji. Bez njih im ne bi bilo spasa.

Čekaonica hitnog prijema izgleda kao jedinica intenzivne nege. Tamo se leče pacijenti koji su nedavno stigli u bolnicu. Zdravstvena slika poprilično im je loša, ali u intenzivnu ne mogu jer u njoj nema mesta. Da su bilo gde drugo na svetu, bili bi na intenzivnoj.

Da bi ih u bolnicu Papa Ivan XXIII primili u intenzivnu moraju biti na ivici smrti. Nije dovoljno što su "samo" jako bolesni. S obzirom na to kakva situacija trenutno vlada na severu Italije, biti jako bolestan smatra se povoljnom pozicijom.

A novi pacijenti stalno pristižu. Situacija samo što nije izmakla kontroli.

Grad Bergamo pozvao je Sky News kako bi svi videli kako izgleda katastrofa, katastrofa bez presedana.

Bergamo želi da vidite ove prizore kako biste se mogli zapitati rade li vaše vlade dovoljno da se suzbije pandemija virusa. Više nema, 'nismo znali'. Italija možda nije, ali sada svi ostali znaju.

Lekari u bolnici teško komuniciraju s pacijentima. To je zbog respiratora oko njihovih glava. Oni pokušavaju izjednačiti pritisak zraka u njihovim plućima. Slabiji jedva govore, a kakofonija koju stvara medicinska oprema otežava razumevanje i to malo reči što uspeju izustiti.

Ovakvu navalu u ovako kratkom roku niko nije očekivao. "I neka se zna - ovo nije ništa nalik gripu. Ovo nalikuje hroničnoj upali pluća. Svakog dana umre stotine pacijenata", naveo je novinar Sky Newsa koji je predvodio izveštavanje iz Bergama.

#Bergamo

#Bolnica

#Italija

#koronavirus

'