AKTUELNO

Avion kompanije Er Tahiti Nui leteo je sa Tahitija do Pariza bez planiranog presedanja u Los Anđelesu.

Avionsku industriju snažno je pogodila pandemija koronavirusa, a putnici širom sveta bave se otkazanim letovima i zabranama putovanja dok pokušavaju da se vrate svojim kućama.

U celoj toj zbrci, kao nuspojava stvoren je novi svetski vazduhoplovni rekord.

Francuska aviokompanija Er Tahiti Nui, 14. marta preletela je najduži redovni putnički let ikada, prešavši 15.715 kilometara od Papete na Tahitiju, u Francuskoj Polineziji, do pariškog aerodroma Šarl de Gol. Ova prekretnica u vazduhoplovstvu direktna je posledica ograničenja putovanja u SAD izazvanog koronavirusom, piše CNN.

Ova ruta uključuje predviđeno presedanje na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu (LAX). Kada se avion zaustavi u SAD-u, svi putnici moraju da ga napuste i da prođu kroz carinu i graničnu kontrolu SAD-a pre nego što im bude dopušteno da nastave sledeću etapu puta.

Trenutna ograničenja napravila su ovaj deo putovanja neodrživim pa je umesto toga, let TN064 nastavio prema odredištu, pošavši u 15 časova po lokalnom vremenu sa aerodroma Papete i stigavši u Pariz 15. marta u 15:30 po lokalnom vremenu.

Let, koji je trajao nešto manje od 16 sati, postao je najduži komercijalni let na svetu u odnosu na pređenu udaljenost.

Nadmašio je prethodni rekord Singapur Erlajnsa, koji nudi linijski prevoz putnika između Singapura i Njuarka dug 15.343 kilometra.

Australijski aviopevoznik Kvantas postavio je drugačiji rekord za najduži let krajem 2019. Eksperimentalni test let Prodžekt Sanrajs preletao je put između Londona i Sidneja za 19 sati i 19 minuta i prešao oko 17.799 kilometara. Budući da u avionu nije bilo putnika koji plaćaju kartu, to se ne računa kao redovni prevoz.

TN064 je i najduži redovni let na svetu jer je putovao između Francuske Polinezije i kopnene Francuske.

Kompanija Er Tahiti Nui dala je za CNN Trevel izjavu da je avion leteo sa "pojačanom posadom" od četiri pilota koji su upravljali "avionom sledeće generacije" Boinga 787-9, dvomotornim Drimlajnom.

#Putovanja

#koronavirus

'