AKTUELNO

Kako biste napravili svoj domaći kvasac donosimo vam nekoliko recepata.

U jeku korona virusa mnogi ljudi su počeli sa pustošenjem supermarketa, kupujući u velikim količinama ulje, brašno i kvasac.

Kako u drugim zemljama tako i u Srbiji rafovi se prazne, te ukoliko ste od onih koji nisu uspeli da pronađu kvasac mi vam uskačemo u pomoć sa ovim domaćim receptima.

S obzirom na to da je vreme kada je najsigurnije za vas i okolinu da ostanete kod kuće, idealno je za pravljenje hleba i testa za svoju porodicu, a bez izlaska do radnje.

Sastojci za kvasac od voća

1 jabuka750 grama oštrog brašna520 ml vode Priprema:

Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu.Pola kg brašna pomešajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu. Nakon tri dana smesa će narasti i pojaviće se mehurići.Pola smese bacite, a drugu polovinu u posudi pomešajte s 250 grama brašna i 170 ml vode.Smesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi.Kada se pojave mehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu. Za savršen hleb vam je potrebno 250 grama kvasca, a ostatak smese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smesa bude retka.

Kvasac od žitarica

Prvi dan umešajte 20 gr brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smesu.Drugi dan umešajte još 20 grama brašna i 20 ml vode te još dva puta tokom dana dobro promešajte smesu.Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 ml vode, te tokom dana promešajte još dva do tri puta.Četvrti dan sklonite polovinu smese, te ponovite postupak od trećeg dana.To isto uradite i peti i šesti dan.Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu . Kvasac od krompira

Skuvajte jedan krompir u komadićima dok se dobro ne skuva.Iscedite ga, ali sačuvajte vodu od kuvanja.Krompir umešajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera.Ostavite da se smesa ohladi, te dodajte jednu četvrtinu vode od kuvanja.Smesu ostavite nekoliko dana da odstoji.

Rezanci sa ljutim kobasicama: Ručak na brzinu za ljubitelje pikantnog ukusa.

Kvasac za testo:

200 g integralnog brašna1 dl tople vode1 kašičica meda Priprema:

Pomešajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dl tople vode.Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada.Izmešajte, sipajte u staklenu teglu, pokrite platnenom krpom i ostavite dastoji na toplom mestu.Sutradan promešajte i ponovo pokrite.Trećeg dana uveče kad se pojave mehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dl vode.Dobro promešajte i teglu ponovo pokrite.Četvrtog ili petog dana smesa će biti spremna za pripremu testa.Uzeti 1 šolju kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.

#Recept

'