AKTUELNO

Legenda svetskog boksa, mnogi će reći i najbolji bokser svih vremena nagalsio da je slava izuzetno loša stvar.

Još u vreme dok je palio i žario po ringovima širom sveta Majk Tajson (53) je bio poznat kao čovek kome nisu baš sve na broju, a sa ne baš normačnim ponašanjem nastavio je i nakon što je obesio rukavice od klin.

Od čoveka koji je, na primer, bio u stanju da odgrize uho rivalu, svašta se može očekivati, pa i kratka ispovest koju je dao za "Sportsman".

- Ne mislim da išta novo i važno može da se desi u mom životu u odnosu na ono što sam već opisao u autbiografiji. Ali, nikad se ne zna. Što više učimo o sebi, više učimo i o životu. Život je prilično zanimljiv. Rodimo se i umremo ne znajući odakle smo došli. A život nas priprema za smrt. Još uvek ne znamo ništa o tome, ali kada dođemo u neke godine više se ne plašimo smrti onoliko koliko smo se plašili kao mladi - počeo je Tajson svoju priču, pa objasnio i da je i tokom karijere bio svestan opasnosti sporta kojim se bavi:

- Znao sam da mogu da umrem na treningu ili tokom borbe. Ali nisam bio uplašen. Mislio sam ako će neko već da umre, ja ću biti onaj koji ga je ubio. To samopouzdanje je zapravo bio mehanizam preživljavanja. Ali sada, iz mog iskustva, iz onog u šta verujem, iz toga što sve više saznajem o nepostojanju, sve sam spremniji da umrem.

Tajson je zatim pojednostavio poslednju rečenicu:

- Spreman sam da umrem. Ne bojim se toga. Za mene bi živeti moglo da bude komplikovanije nego umreti. Za život treba mnogo hraborsti i bez nje ne možeš da kontrolišeš život. Preozbiljno shvatamo sami sebe, a šta smo zapravo. Mi smo ništa! Mislimo da smo posebni! Slava je sranje! Svi viču kako si poseban, a onda otkriješ da nisi. Možeš u zatvor, možeš da umreš, možeš da doživiš da se prema tebi loše odnose. Ne očekujem da će mi se desiti loše stvari, ali kad mi se dogode, znam da mogu da to kontrolišem. Znam da se sranja dešavaju. Nastaviću da stremim nečemu, neće me obeshrabriti.

Legendarni borac naglasio je i da živi porodičnim životom, te da se s vremena na vreme sretne sa svojim nekadašanjim rivalima Lenoksom Luisom i Ivanderom Holifildom.

- Zagrlimo se, malo proćaksamo, i svako ode na svoju stranu. Ja sam sa svojom suprugom sve vreme. Taj svet više nije moj svet. Više sam porodičan čovek.

Tajson je za kraj ostavio i podatak o jednoj stvari koju mora da uradi pre smrti.

- Boks je enigma i za dvesta godina od sad ljudi će pamtiti verovatno nekih pet najboljih boraca iz istorije. Mi svi hoćemo da budemo kao Ahil u našim glavama. Da budemo kralj svih boraca. Kao i on svi imamo svoje slabosti, verovatno ih je i Ahil imao, ali mi o tome ništa ne znamo. Zapravo, Ahil je jedna od stvari koje moram da obavim pre smrti. Hoću da obiđem njegov grob u Grčkoj!

#Bokser

#Intervju

#Majk Tajson

#Slava

'