AKTUELNO

Pratite UŽIVO na TV Pink i Pink.rs gostovanje ministra odbrane u vanrednim vestima!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da preduzme sve neophodne mere za zaštitu stanovništva.

- Na osnovu odredbe člana 88, stav 2 zakona o odbrani, Ministarstvo odbrane se obratilo predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Republike Srbije Aleksandru Vučiću i dostavilo mu procenu rizika i pretnji po bezbednost Republike Srbije i njenih građana - izjavio je Vulin u vanrednim vestima TV Pink.

- Nakon pojave zarazne bolesti Covid-19, koja je izazvana virusom SARS kov 2, i pored do sada preduzetih mera od strane nadležnih organa i organizacija, a polazeći pre svega od dešavanja na globalnom nivou i proglašenja globalne pandemije Covid-19 od strane SZO, procena je da bi dalje širenje Covida-19 moglo značajno ugroziti zdravlje šire populacije stanovništva, a time dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Republici Srbiji, uključujući i funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede – rekao je Vulin.

- Iz navedenih razloga, rizici i pretnje po bezbednost Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Republike Srbije - istakao je ministar odbrane.

Kako je dodao, predsednik Republike Srbije je večeras primio procenu Ministarstva odbrane, i sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ustavna ovlašćenja i kako će staviti u funkciju očuvanja života i zdravlja svih građana Srbije sve službe bezbednosti u našoj zemlji.

- Građani Srbije, budite uz svoju zemlju, uz svoju državu. Živela Srbija - poručio je ministar odbrane.

Video: TV Pink Printscreen

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog korona virusa, ali da treba znati da to onda podrazumeva "najteže moguće mere i potpunu izolaciju".

- Ne isključujem tu mogućnost ali onog sekunda kad se uvede nema više kafića, pozorišta, barova. Onda ide vojska na ulice, zna se šta na granice - kazao je Vučić nakon održanog sastanka Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica korona virusa po privredu.

Inače, vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države. To se potom šalje u Skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik Skupštine i Vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom donesu tu odluku.

U Srbiji je do danas u 20 sati zabeleženo 46 slučajeva korone.

#Aleksandar Vulin

#Televizija Pink

'