AKTUELNO

Danac Jakob Tage Ramling (45) bio je zaražen koronavirusom, ali je bolest bila blaga, a najviše ga je brinulo hoće li zaraziti druge.

Ramling je bio prvi Danac pozitivan na koronavirus koji je ‘pokupio’ na odmoru u severnoj Italiji. Nakon nešto manje od dve nedelje u kućnoj izolaciji, testovi su pokazali da je zdrav.

-Imao sam blage simptome, glavobolju, grlobolju i kašalj. Trebalo je pet ili šest dana da svi prođu. Nisam bio u bolnici, nisam primao nikakve lekove, jer mi je bilo dobro - rekao je.

Koronavirus je najopasniji za starije i one hronično bolesne. Znajući da virus nekima može biti fatalan, Ramlinga je najviše brinulo hoće li ga preneti dalje.

-Nisam želeo da budem onaj koji druge čini bolesnim. To je bila moja najveća briga i mislim da je to najveća briga svih zaraženih, da ne želimo da se ta stvar širi. Radije ću ostati u kući nedleju ili dve duže ako na taj način mogu da sprečim da se neko zarazi - dodao je.

Španac Nil Monro (22) koji za sebe kaže da je mlad i zdrav, bio je pozitivan na koronavirus nakon povratka u Barcelonu s nedelje mode u Milanu. I on je želeo javnosti da poruči da simptomi mogu biti blagi.

Simptomi koje je imao nisu bili bitno drugačiji od prehlade, rekao je.

-Malo povišena temperatura, glavobolja, opšti osećaj nelagode. Svako bi mislio da je to obična prehlada - kaže.

Simptomi su se javili nakon povratka u Španiju, pa je pozvao hitnu službu koja ga je uputila u bolnicu na testiranje. Potom je stavljen u izolaciju.

-Želeo bih da umirim ljude. Ako ste mladi, sledite preporuke nadležnih. Ako ste stariji ili osoba s nekom bolešću koju imate odranije, budite oprezni. Ne idite na događaje s mnogo ljudi i dobro pazite na higijenu - rekao je Monro.

Klaudio Kanceli, 65-godišnji gradonačelnik italijanskog grada Nembra, pokraj Bergama, takođe je zaražen koronavirusom. U njegovom gradu s 11.000 stanovnika, najviše je zaraženih u pokrajini.

-Na sreću, moj slučaj je apsolutno pozitivan jer nakon tri dana visoke temperature, koju sam snižavao antipireticima, više nisam imao simptoma - rekao je.

-Već šest dana sam dobro i iz kuće radim za svoj grad - dodao je.

Lekari ga zovu dvaput dnevno i pitaju kolika mu je temperatura i kako se oseća.

-Ostaću u svojoj kući 14 dana. Živim u posebnoj sobi s odvojenim kupatilom. Moji supruga i sin žive u drugom delu kuće i srećom, isto su dobro. Nemaju nikakvih simptoma - kaže.

#koronavirus

'