AKTUELNO

Predstavništvo kompanije u Srbiji se nalazi u Novom Beogradu

U Srbiji je danas potvrđen i drugi slučaj korona virusa, a kako su naveli zvaničnici reč je o državljaninu Kine. Kako saznaje Telegraf.rs, radi se o zaposlenom u kineskoj mobilnoj kompaniji. Kako smo uspeli da saznamo, on živi i radi u Srbiji.

Zaposlen je u lokalnom predstavništu i drugi je biznismen u Srbiji koji je zaražen virusom koji hara celim svetom. Kako se nezvanično saznaje, ovaj kineski državljanin se nije zarazio u Kini, već je sva prilika da ga je zarazio neko ko je stigao iz te zemlje.

On je, kako saznajemo, nedavno bio na poslovnom sastanku u jednoj od zemalja regiona. 

Zaraženi imao blage simptome bolesti

On je prve simptome osetio prošle nedelje, ali s obzirom na to da su bili blagi nije se odmah javio lekarima.Na taj korak se odlučio kada mu je po drugi put skočila temperatura. Njegovo trenutno stanje je ozbiljno, ali nije životno ugrožen.

Takođe, sumnja se i da je osoba koja je njega zarazila bolest prelažala na nogama jer su simptomi bili blagi, ali se ne zna da li je ta osoba u Srbiji, ili se možda srela sa zaraženim kineskim državljaninom u jednoj od zemalja regiona, u kojoj su bili na poslovnom sastaku.

Da podsetimo, u petak je potvrđeno da je korona virusom zaražen I. Đ. (43) iz Bačke Topole. On je preduzetnik koji se zarazio tokom boravka kod sestre u Budimpešti.

Preporuke Ministarstva zdravlja

Kako se bolest, koja je registrovana u mnogim zemljama i od koje je u svetu obolelo preko 110.000 ljudi a umrlo skoro 4.000, ne bi širila, potrebno je držati se preporuka Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

- ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na LINKU Ministarstva zdravlja.

Da podsetimo, u svetu je od posledica korona virusa umrlo skoro 4.000 ljudi, a zaraženo je preko 110.000. Kakvo je stanje trenutno pratite na našem blogu uživo.

#koronavirus

'