AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta komentarisao je reakciju hrvatske policije na nacrtanu ustašku šahovnicu na jednoj privatnoj kući u Zaprešiću kod Zagreba kao skandaloznu i licemernu, ocenivši da se još jednom pokazalo da su policija pravosuđe u Hrvatskoj u funkciji rehabilitacije ustaštva i zloglasne NDH.

- Skandalozna je i licemerna izjava hrvatske policije da crtanje ustaške šahovnice na privatnoj kući ne predstavlja ništa sporno i da u tome nema prekršaja. Svakom je prosečno upućenom čoveku jasno da svako ko crta hrvatsku šahovnicu sa prvim belim poljem taj veliča ustaški pokret i opravdava počinjeni genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima - naveo je Linta u izjavi koju je medijima dostavila informativna služba Saveza Srba iz regiona.

Takvim ponašanjem, dodao je, policija šalje poruka da stoji na pozicijama zločinačke ustaške ideologije, a preostalim Srbima se šalje poruka da im je najbolje da se isele ili pokatoliče.

Linta ističe da se širom Hrvatske mogu videti desetine hiljada poruka, grafita i zidnih slika kojima se veliča ustaštvo i genocidna NDH kao prava država hrvatskog naroda.

Kao posebno tragičan podatak navodi do kojeg je došao Institut društvenih nauka u Zagrebu 2015. godine, a to je da čak 71 posto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička i zločinačka tvorevina.

- Uzimajući u obzir da su poslednjih godina ustaške snage u velikoj ofanizivi opravdano je pretpostaviti da je procenat učenika koji imaju pozitivno mišljenje o NDH još veći u odnosu na pomenuto istraživanje iz 2015. godine - zaključio je Linta.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#ustaše

'