AKTUELNO

Gastarbajter Robert Živković (31) uhvaćen je preksinoć dok je divljao auto-putem Beograd-Šid, vozeći "audi A8" brzinom od čak 231 kilometar na čas!

On je zbog nasilničke vožnje odmah sproveden kod dežurnog sudije za prekršaje, koji ga je osudio na društveno-korisni rad u javnom interesu, uz veliku novčanu kaznu i zabranu vožnje!

Kako se saznaje, Živkovića je na auto-putu u blizini Beograda zaustavio policijski presretač. Bahati vozač je državljanin Srbije, ali je vozio "audi" sa austrijskim tablicama, jer u toj zemlji ima prijavu boravišta.

- Živković je na auto-putu, gde je ograničenje 120 kilometara na čas, vozio "audi" brzinom od čak 231 km/h. Nakon privođenja Prekršajni sud je Roberta osudio na 240 sati rada u javnom interesu, kao i na novčanu kaznu od 120.000 dinara, uz 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane vožnje - naveli su u policiji.

Foto: Pixabay.com

Inače, Živković je jedna od 160 osoba koja je osuđena na kaznu rada u javnom interesu, od uvođenja ove kaznene mere u Srbiji. Ove mere najčešće se izriču za krađe, nanošenje lakih povreda, ugrožavanje sigurnosti, učestvovanje u tuči, oštećenje tuđe pokretne imovine, šumske krađe, kao i za neplaćene novčane kazne i nasilničku vožnju.

Rad u javnom interesu moguće je obavljati u javnim komunalnim preduzećima, muzejima, pozorištima, bolnicama ili mesnim zajednicama. Reč je uglavnom o ustanovama koje su finansijski zavisne od države i koje eventualnu dobit uplaćuju u budžet grada ili države. Rad u javnom interesu ne može se realizovati u privatnim preduzećima.

Foto: Pixabay.com

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da je kazna obaveznog rada u javnom interesu dobra stvar ukoliko izvršenje te kazne utiče na prekršioca da ne ponovi nedelo.

- Konkretno, kada su u pitanju teški prekršaji protiv bezbednosti saobraćaja, kazne bi trebalo da se sprovode u Urgentnim centrima, u zavodima za rehabilitaciju, tamo gde će bahati vozač videti teške posledice saobraćajnih nezgoda. Dakle, cilj je da se posle odrađene kazne taj vozač opameti i da kaže sebi: "Ne pada mi na pamet da se ovako više ponašam" - objašnjava Okanović. 

#Bahata vožnja

#Vozač

#Zemun

'