AKTUELNO

U Kini raste broj žrtava i zaraženih, pojačane kontrole putnika

U Kini je najmanje šest osoba preminulo, a bar 291 je zaražena novim oblikom korona virusa. Većina, čak 270 od njih je u provinciji Hubei, posebno u gradu Vuhan, ostali su u Pekingu, Šangaju i provinciji Guangdong, na jugu zemlje. Širenje novog virusa i na druge zemlje zabrinulo je planetu. Zasad ne postoji vakcina za novi virus, ali američki Nacionalni institut za zdravlje radi na vakcini protiv korona virusa. No, biće potrebno više od godine da se dođe do vakcine.Potvrda da se bolest može prenositi sa čoveka na čoveka povećala je strahove, jer milioni Kineza putuju za lunarnu Novu godinu. Države u Aziji i drugi delovi sveta počele su provere telesne temperature na aerodromima, železničkim stanicama i auto-putevima.

Građani Srbije koji su već otputovali u rizična područja ili se odatle vraćaju u zemlju, ukoliko imaju bilo kakve zdravstvene tegobe trebalo bi da se na vreme jave lekaru.- Zasada za našu zemlju nema mesta za paniku, ali to ne znači da treba da se opustimo. Mi ćemo, i dok ne stignu zvanične prepo- ruke SZO, pojačati nadzor i kontrolu na graničnim prelazima - rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Jedan slučaj obolevanja otkriven je u Japanu, a premijer Šinzo Abe zahteva provere na aerodromima i drugim ulaznim tačkama. U Australiji letove iz Vuhana dočekuje osoblje za biološku bezbednost u Novom Južnom Velsu. Sjedinjene Američke Države počele su preglede putnika na letovima iz Vuhana na aerodromima "Džon F. Kenedi", "San Francisko" i "Los Anđeles internešenal".

Ruske vazdušne luke pojačale su pregled putnika iz Kine. "Šeremetjevo" i "Vnukovo" u Moskvi, kao i aerodromi u Jekaterinburgu i Irkutsku, uveli su mere skrininga. U Rusiji je razvijen sistem za dijagnostiku novog virusa i laboratorije bi trebalo da počnu da ga dobijaju do kraja nedelje.

STALNA VEZA SA SZO

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da prate situaciju u Kini, kao i u drugim zemljama u vezi sa pojavom bolesti izazvane novim korona virusom, a sa SZO će imati kontinuiranu komunikaciju. U slučaju bilo kakve promene epidemiološke situacije ili porasta rizika za putnike u međunarodnom saobraćaju biće preduzete mere.

#Grip

'