AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je prošle godine u naoružanje i opremu vojske uvedeno 49 novih sredstava, ali da nije u pitanju samo broj, nego i kvalitet, jer se radi o složenim borbenim sistemima domaće proizvodnje.

Vulin je, govoreći o novim sredstvima koja su uvedena u Vojsku Srbije, najavio da će 23. aprila, na Dan Vojske, ona biti sva prikazana i da će to biti "jedna duga kolona".

- Naše okruženje i dobar deo velikih sila navikao je da je Srbija džak za udaranje i da ne može da odgovori i da ništa ne radi da bi bila razvijenija kada nabavljate naoružavnje. Od 2012. godine ta situacija se promenila. Srbija se promenila. Srbija je postala snažnija i sigurnija zemlja koja veruje u sebe - rekao je Vulin u Novom jutru TV Pink.

Kako dodaje, Srbija je zemlja koja zna šta hoće i zbog toga se oprema i naoružava.

- Pa to je naš posao, baš zato što smo vojno neutralni. Kada ste članica NATO pakta ili nekog drugog vojnog saveza ima ko će doći u trenutku nevolje. Ko će nama pomoći osim nas samih? Mi treba i mora da se naoružavamo. Šta će zemljama oko nas novo naoružanje kada su članice NATO-a - upitao je Vulin i istakao da Srbija nikog neće da napada.

Foto: TV Pink Printscreen

Vulin kaže da je kupovina novog naoružanja planski proces o čijim detaljima se mnogo ne priča.

- To su stvari o kojima se govori kada se dese - kazao je Vulin.

Govoreći o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka rano govoriti i da ne može da se izjašnjava oko toga, jer je to ozbiljna politička, ali i ekonomska odluka, u kojoj mora da učestvuje celo društvo.

Očekujemo da Milanović poštuje Ustav i zakone Hrvatske

Vulin je izjavio danas da Srbija od novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića očekuje da poštuje Ustav svoje zemlje i da se u skladu sa njim ponaša prema Srbima u Hrvatskoj.

Vulin je rekao da bi to značilo da Hrvatska, između ostalog, vrati ćirilicu u Vukovar, budući da je Ustavni sud te zemlje rekao da ćirilica mora da bude u Vukovaru.

Ministar odbrane dodaje da se nada da je Milanović kao premijer izvukao pouke i da kao predsednik neće ponoviti "politiku zatvaranja granica, uvreda i pokušaja izazivanja sukoba".

Kaže da ga je Srbija zapamtila po brojnim "uvredljivim komentarima", te zatvaranju granice tokom migrantske krize i ističe da "nije neobično da se Hrvatska tako ponaša".

Foto: TV Pink Printscreen

- Hrvatska voli da bude moćna i velika prema onima za koje misli da su manji i slabiji od nje, a onda kada vidi veće od sebe vrlo brzo pogne glavu i počne drugačije da se ponaša, ali to je njihov problem - naglasio je Vulin.

Iako su se, kaže, u kampanji za predsednika Hrvatske mogle čuti razne stvari na račun Srbije, rukovodstvo u Srbiji se trudilo da poruke iz Hrvatske ne komentariše kako ne bi bilo protumačeno da se na bilo koji način utiče na birače u Hrvatskoj i da Srbija ne bi bila optužena za mešanje u njihove izbore.

- Na žalost, hrvatska politika se prema Srbiji odnosi kao mešavina kompleksa i griže savesti. Iz toga proizlazi njihova politika. Ne znam zašto su toliko fokusirani na Srbiju. Mi se uopšte ne bavimo njima. Imamo prečih stvari. Ako hoćemo da se merimo sa nekim, merićemo se sa nekim velikim i moćnijim - naveo je Vulin.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Aleksandar Vulin

'