AKTUELNO

U napadima na američke baze koje su u noći između 7. i 8. januara izvele snage iranske Revolucionarne garde korišćene su rakete tipa Fateh 110, objavili su mediji.

Na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije na kojim se navodno vide ostaci raketa kojima je gađana baza Ibril. Još uvek nema zvaničnih potvrda da je reč o verodostojnim fotografijama.

Inače, prva generacija Fateh-110 raketa testirana je u septembru 2002. godine, a nedugo potom počela je i masovna proizvodnja. Početni domet rakete bio je 200 km, a sa drugom generacijom raketa 2004. godine povećan je domet na 250 km. Treća generacija rakete, otkrivena 2010. godine, ima domet od 300 km, a četvrta generacija Fateha 110 (2012) poboljšala je tačnost.

Ove rakete proizvode sa pod licencom i u Siriji, s tim da se sirijske zovu M-600. Fateh 110 korišćene su i tokom rata u Siriji prethodnih godina.

Podsećamo, sinoć se dogodilo nekoliko napada na američke baze u Iraku. Prvi napad na bazu "Al Asad" dogodio se u 01 i 20 po lokalnom vremenu, u isto vreme kada je ubijen Kasem Sulejmani i njegova pratnja u blizini aerodroma u Iraku u petak prošle nedelje. Drugi napad dogodio se nekoliko sati kasnije na bazu Ibril.

Iran je ranije najavljivljivao odmazdu za ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

#Napad

'