AKTUELNO

Epidemija gripa uzela je maha u regionu, pa se domaće stanovništvo sa pravom zabrinulo da li će u Srbiji doći do naglog porasta obolelih od ovog virusa koji je prošle nedelje registrovan na teritoriji naše zemlje. Teši nas činjenica da je pristigao novi kontigent od 10.000 vakcina, ali i činjenica da je inistitut "Torlak" posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa.

Nema mesta panici, iako je registrovan porast respiratornih infekcija, tvrdi dr Leposava Garotić Ilić, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Prema podacima zdravstvenih ustanova na teritoriji Beograda, za sada se registruju sporadično oboljevanje od obolenja sličnih gripu.

- Respiratorne infekciju su u porastu od osam odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a u odnosu na isti period prethodne godine ih je čak 15 odsto manje – kaže dr Ilić. 

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o evropskom delu regionu, kaže da večina zemalja još uvek ima uobičajenu neepidemijsku aktivnost gripa. Govoreći o ostalim zemljama Evrope, situacija je sledeća:

- Niska aktivnost gripa registruje se u Švedskoj, Austriji, Letoniji, a srednja aktivnost u Gruziji i Irskoj – kaže doktorka. Kaže da se svakom respiratornom infekcijom stiče imunitet na virus koji je infekciju i izazvao. Dodaje da akutna respiratorna infekcija ne znači isključivo da se radi o gripu, već je mogu izazvati virusi ili može biti reč o nekoj bakterijskoj infekciji. 

Ističe da se grip javlja u zimskom periodu, jer mu odgovaraju niske temperature, pa toplo vreme pogoduje smanjenju širenja virusa gripa, ali i drugih respiratornih infekcija. 

Deca smeju da prime novu sezonsku vakcinu, kaže doktorka, a ona se prima od uzrasta od šest meseci pa nadalje. Posebno je, kako ističe, preporučena za hronične bolesnike.

Dodaje da je potvrđeno prisustvo podtipa virusa gripa AH1: pandemijski virus koji sada ima karakteristike sezonskog gripa, a kojeg smo imali u prethodnim sezonama. 

- Očekivali smo njegovo pojavljivanje, a u Evropi su čak potvrđeni i tipovi AH3 i B virus – kaže ona. 

Kada je reč o novim vakcinama protiv sezonskog gripa, dr Vera Stojiljković, v.d. direktorka "Torlaka" ističe da je ovo jako značajno za sve građane, korisnike vankcina, kao i za celu Srbiju. 

- Posle 15 godina, u periodu kada smo učestvovali u projektu Svetske zdravstvene organizacije i globalnom akcionom planu za proizvodnju vakcina protiv gripa, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, uspeli smo da dođemo do novog proizvoda, odnosno vakcine protiv grupa – kaže dr Stojiljković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da vakcina tritipna: ima dva tipa A virusa i jedan tip B virusa. 

- Proizvodnja vakcina je biološka, pa mnoge zemlje u svetu nemaju svoju proizvodnju vakcina. Ovo je najteži način da se proizvede neki lek, a u ovom projektu učestvovalo je 14 zemalja, a svega 3 zemlje, među kojima je Srbija, uspele su da naprave svoju vakcinu – kaže dr Stojiljković za “Novo jutro”. 

- Ovakvom uspehu treba svi da se raduju – kaže dr Stojiljković. 

Naše vakcine su, kaže, učesnici kalendara obavezne vakcinacije. 

#Grip

#Torlak

#Vakcina

'