AKTUELNO

Parastosom na grobljima u Čokotu i Novom Selu kod Niša obeležana je prva godišnjica smrti petoro putnika koji su poginuli 21. decembra prošle godine u strašnom sudaru voza i gradskog autobusa na pružnom prelazu u Donjem Međurovu.

U toj nezapamćenoj nesreći ukupno je stradalo osmoro putnika jer ih je troje umrlo kasnije u bolnici zbog težine povreda, a 28 ih je ukupno povređeno teže ili lakše. Parastosi su u nedelju održani Marijani Kocić (17), Bogomiru Laziću (75) i Nataši Janković (42) na groblju u Čokotu, gde je dan ranije obeležena prva godišnjica smrti Danijele Stanković (48), dok je pomen Aleksi Dimitrijeviću (15) bio u subotu na groblju u Novom Selu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Čedo moje, pogledaj goste svoje, da si ih za 18. rođendan okupila. Pokazivala si mi haljinu koju želiš da obučeš, da budeš lepa kao paunica. Jao, Mako, moje lepo dete - naricala je Marijanina baka Duška nad unukinim grobom.

Marijana je bila učenica Srednje stručne škole i 10. decembra ove godine trebalo je da proslavi punoletstvo. Beskrajno tužni, majka nastradale devojke Vanja, otac Srećko, sestra Jelena, deda Radisav, baka Duška i druga rodbina i prijatelji, okupili su se oko njene večne kuće, gde je sveštenik održao parastos.

Na mermernoj ploči, po pravoslavnim običajima, postavljena je posna trpeza. Majka Vanja ćutke je ređala omiljene Marijanine slatkiše, sestra Jelena postavljala cveće, među kojima je bilo i ono u obliku tri srca sa Marijaninom slikom... Na grobu su bili i baloni u obliku broja 18, jer su tu nedavno obeležili i rođendan svoje mezimice.

Jedan od balona odleteo je put neba, otac Srećko ga je ispratio pogledom ćutke, jedva čujno progovorivši suznih očiju: “Ode u oblake...”.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Devojčicin deda Radisav Kocić progovara o vozaču autobusa koji je optužen za strašnu nesreću.

- Osam ljudi je ubio, a preti mu maksimum osam godina zatvora. Samo to mogu da kažem. Za moje dete godinu dana može da bude osuđen. Za svaku dušu po jedna godina. Samo ovde na groblju u Čokotu ima pet grobova. Kad bih ja ubio nekoga, to bi bilo 40 godina - skrhan tugom progovara deda Radisav.

Nakon parastosa Marijani, isti sveštenik je održao parastos nastradalom Bogomiru Laziću, koji je sahranjen na svojoj njivi, tik uz groblje. Nakon toga je održan parastos Nataši Janković.

U subotu, 21. decembra, na dan tragedije, u crkvi u Čokotu biće održan zajednički parastos svim postradalim. U nedelju će sveštenici služiti liturgiju za zdravlje preživelih.

Vozaču autobusa preti isam godina zatvora

Suđenje vozaču autobusa Milanu Zdravkoviću u toku je pred Osnovnim sudom u Nišu. On je optužen da je počinio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja jer se pre prelaska pruge nije zaustavio kraj saobraćajnog znaka "stop" i pogledao da li nailazi voz. Zdravković se brani sa slobode, a za učinjeno krivično delo preti mu maksimalna kazna od osam godina zatvora koju traži tužilaštvo. Dopunsko veštačenje koje je urađeno po nalogu suda pokazalo je na poslednjem ročištu da bi nesreća bila izbegnuta da je mašinovođa voza poštovao red vožnje i vozio propisanom brzinom jer autobus prešao prelaz do dolaska kompozicije, da je koristio sirenu na vreme, te da je počeo kočenje u momentu kada se autobus nije zaustavio.

U ovoj teškoj saobraćajnoj nesreći život su izgubili Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela koji je poginuo na mestu, Nataša Janković (42) iz Čokota, preminula u KC Niš tokom operacije, Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula 29. decembra na intenzivnoj nezi, Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Međurova, preminuo 2. januara u bolnici, Danijela Stanković (48) iz Čokota poginula na mestu, Marijana Kocić (16) iz Čokota, preminula u KC Niš tokom operacije, Lena Ilić (16) iz Čokota, preminula 17. maja u KC Niš.

#Autobus

#Donje Međurovo

#Nesreća

#Niš

'