AKTUELNO

Privredni rast Srbije je, prema procenama Narodne banke Srbije, u drugom kvartalu 2019. godine iznosio 3,1 odsto, a očekuje se da ubrza na blizu 4,0 odsto u trećem i zatim na preko 4,0 posto u četvrtom tromesečju, izjavio je zamenik direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS, Milan Trajković.

Trajković je, na konferenciji za novinare u NBS, rekao da je prema procenama centralne banke rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu iznosio 3,1 procenat, i da je bio vođen, pre svega, rastom uslužnog sektora od oko 4,0 procenta i rastom građevinarstva od oko 20 procenata.

- U drugom tromesečju smo imali nešto slabiji trend u industrijskoj proizvodnji - naveo je on, objasnivši da je to posledica manje eksterne tražnje zbog usporavanja privrednog rasta u Nemačkoj i Italiji.

Prema njegovim rečima, i ovakav rezultat rasta BDP-a u drugom kvartalu je, ipak, u skladu sa godišnjom projekcijom rasta od 3,5 odsto.

- Od domaćih faktora, imali smo manju proizvodnju u naftnoj i hemijskoj industriji, što se odrazilo na rast, i imali smo efekat taksi od 100 koje su se odrazile na prehrambenu industriji - rekao je Trajković.

Kako je objasnio, tome će doprineti što su završeni remonti u naftnoj i hemijskoj industriji, aktivacija nekoliko značajnih investicija u autoindustriji, kao i aktivacija većeg broja manjih investicija u ostalim oblastima.

- Ono što očekujemo u drugoj polovini godine je da rast ubrza na blizu ili oko četiri odsto u trećem tromesečju, a zatim i na nešto preko četiri procenta u četvrtom tromesečju -  naglasio je Trajković.

Trajković je ocenio da bi rast građevinarstva kod stanogradnje i infrastrukture mogao da bude još brži nego sto je bio u drugom kvartalu, i dodao da ohrabruje činjenica da imamo sve brži rast usluga privatnog sektora.

#Ekonomija

#Narodna Banka Srbije

'