AKTUELNO

Strane obaveštajne službe, a posebno američka CIA i britanski MI6 proteklih meseci pojačale su svoje prisustvo u Srbiji.

Na konferenciji za novinare juče je ministar policije Nebojša Stefanović izjavio da je cilj stranih službi da se što bolje pozicioniraju na prostoru jugoistočne Evrope uz što bolji nadzor predsednika Aleksandra Vučića i građana.

Prema rečima vojnog analitičara Vlade Radulovića, obaveštajne službe su svuda i uvek aktivne, ali svakako da jeste pojačano delovanje ovih obaveštajnih službi u Srbiji.

- Ne možemo reći samo da su MI6 i CIA ovde veoma prisutne, ali izuzetno je prisutan i turski MIT, kao i ruske obaveštajne službe FSB i GRU. Ne zaboravimo nikako da je i hrvatska obaveštajna služba ovde naročito prisutna - rekao je Radulović i dodao da je činjenica da postoji povećano interesovnaje i sa Istoka i sa Zapada, i da je to interesovanje uvek raslo kada se pokreće bilo kakva tematika u vezi sa Kosovom.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, predstavnici određenih ambasada su u nekim krugovima otvoreno rekli da više ne veruju u vojnu neutralnost Srbije, i da su izuzetno razočarani time što radi naše ministarstvo odbrane kada je u pitanju Ruska Federacija.

Foto: TvPink Printscreen

Profesor dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku objašnjava da je diplomatiji u opisu posla da bude paravan za razna delovanja obaveštajnih službi.

- Postoji ono što je javno, formalno i zvanično, kao i ono što je iza kulisa, a znamo da su ambasade centralna mesta gde se odvija cela obaveštajna i kontraobaveštajna aktivnost - rekao je Kajtez, i dodao da je ovaj svet postao globalan, i da više ne postoji nijenda sfera ljudskog delovanja koji neće biti doveden u pitanje.

Prema njegovim rečima, diplomatija u tome igra veliku ulogu. Određene ambasade se vezuju, razmenjuju informacije, prave analitiku, i upravo jer su najisturenije oko matičnih država one na najbolji mogući način razumeju sta se u toj zemlji dešava.

Foto: TvPink Printscreen

Penzionisani pukovnik vojnoobaveštajne službe Tomislav Đurin naveo je da diplomatija nije povrezana sa špijunažom, jer je takva delatnost zabranjena Bečkom konvencijom o međunarodnim odnosima.

- Diplomate svakako mogu da prikupljaju informacije o državi prijema, ali samo one do kojih dođu na legalan način i dozvoljenim sredstvima - rekao je Đurin i dodao da su sredstva javnog informisanja, prijemi i posete razmin institucijama načini legalnog prikupljanja informacija, dok su nelegalni nespojivi sa diplomatijom jer mogu trajno da pokvare odnose dve države.

Foto: TvPink Printscreen

Navodi pak, da predsednik Alekdandar Vučić uopšte nije od skoro u fokusu stranih obaveštajnih službi, i da je on je još i kao mlad političar bio posmatran. Kako kaže, obaveštajne službe se ne interesuju samo za premijere i predsednike već i za perspektivne mladiće i devojke koji će kasnije zauzeti visoku političku poziciju.

#Agencija

#Kosovo

#Rusija

#Srbija

#Tajna

#agent

'